Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zlatice převislá jedovatá?

Od: willybrandt* odpovědí: 35 změna:
Je zlatice převislá jedovatá?
doplněno 16.11.20 16:10:

Doplnění: Je možné, že na ní rostou černé malé bobule?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zlatice převislá není toxická.

nempov.lf1.cuni.cz/...

kepler*
hodnocení

4x
Ne, patří mezi léčivky. Plody se sbírají na podzim před dozráním; používají se pro svoje antiseptické a protizánětlivé účinky. (wikipedie).
willybrandt*
hodnocení

Děkuju. Znamená to tedy, že to platí jen u zvířat?
Zde odkaz: prima-receptar.cz/...
" POZOR: Zlatice je jedovatá. Není vhodné ji pěstovat tam, kam mají přístup hospodářská zvířata."
Nějak tomu nerozumím.

To jste měl upřesnit - můj odkaz se týká dětských otrav. U zvířat pravděpodobně půjde o sežrané množství.

willybrandt*
hodnocení

Já tomu právě nerozumím. Znamená to tedy, že pro člověka je neškodná a pro zvíře ano?

Je víc rostlin, které lidem nevadí a zvířatům ano - hrozny, hrozinky, avokádo...

veterina-kenova.cz/...

willybrandt*
hodnocení

Včetně i této rostliny?

Nejsem toxikolog - ptejte se odborníků:

Toxikologické informační středisko (TIS) zajišťuje v nepřetržitém provozu celorepublikovou telefonickou lékařskou informační službu pro případy akutních otrav lidí a zvířat. Konzultace se poskytují zdravotníkům, laikům i veterinářům ze všech oblastí České Republiky, na 2 konzultačních linkách: 224 91 92 93 a 229 91 5402.

Celý text preventivni-pece.cz/...

willybrandt*
hodnocení

Díky za odkaz.

kepler*

Pravdu má asi jedubababicka, záleží zřejmě na tom kolik se toho sežere a zvířata neznají míru, hlavně že jim chutná. Taky člověk, který by toho zblajznul přespříliš, tak by měl taky potíže. Léky jsou vlastně jedy podávané v malém množství.

willybrandt*
hodnocení

Takže při například mírném kontaktu s ústy (nepozření) je riziko praticky nulové? Dá se to tak říci?

kepler*
15.11.20 19:16

Ano.

hodnocení

3x

Takže srozumitelně. Zlatý déšť se říká rostlině s latinským názvem Forsythia. To jsou ty známé keře kvetoucí na jaře, které lidé trhají do kytic a leckde se používají i jako barborky - utrhnou se 4. prosince a na vánoce kvetou. Existuje ovšem i jiná rostlina, štědřenec zlatý déšť, který má převislá žlutá květenství a tento keř nebo strom je jedovatý celý. Ani jedna z rostlin nemá černé bobule. Zlatý déšť do kytek má malá neviditelná semínka a ten druhý, jedovatý má lusky asi 2 cm velké s tmavými semeny.

liska5

Tak je to správně!

Jenže tazatel někde našel článek, kde je dole poznámka, že i Forsythia je jedovatá / viz výše/. proto ho odkazuji k odborníkům.

Vím, že je to mimo mísu, ale dnes je hafo odborníků, kteří vědí úplné kulové a přesto to musí někde napsat. Kolikrát člověk kouká, jaké hovadiny se někde vyskytují. Před časem jsem náhodou přepla na 1 a tam byl pořad Sama doma. Nějaká pipina tam krákorala, jaká je výborná rostlina routa vonná a na co všechno je dobrá. Já čuměla s otevřenou pusou! Tato rostlina je silný alergen a někomu naskáčou puchýře jen když si ji utrhne! Ve starých herbářích se s ní vůbec nedoporučuje nic vymýšlet. No, škoda mluvit. V dnešní době, kdy každé hovádko chce být mistrem světa, je těžké zaujmout.

hodnocení

2x

Já si myslím, že tento keř není jedovatý. A třeba králíkům ani nechutná.

willybrandt*
hodnocení

Nelze ho pěstovat v blízkosti chovu králíků.

A proč ne? Králíci nejsou kozy, aby ho okusovali na zahradě.

willybrandt*
hodnocení

Spíše u těch hospodářských zvířat, pravda.

hodnocení

2x

V naší přírodě je opravdu hodně jedovatých keřů, stromů a bylin. Mezi lidmi se zmiňuje jen několik, jako je zlatý dešť, tis, konvalinky a tím to končí. Ale je jich opravdu hodně a to ani nezmiňuji o kytkách v bytě. Jedovaté keře a s/...

Zlatice není až tak problematická, člověk nebo dítě by květů musel sníst mnoho. A pročby to dělal? Bytové kytky jedo/...

hodnocení

2x

Ne, zlatice není jedovatá. Květy se používají i na ozdobu jídel. Hodně se vysazuje u škol včetně mateřských. Kdyby hrozilo nějaké nebezpečí, tak snad tam nebudou.

liska5
hodnocení

2x

*mir*Budu vypadat jako rebel, máme ho ale tady u několika vchodů, takové roubované ve tvaru deštníku, tak jsem si kvůli vnoučkům nastudovala, že

Štědřenec povislý, neboli zlatice je jedovatý a to všechny jeho části.

To třeba u jedovatého akátu nejsou jedovaté květy. Ty se dokonce jí. A Forsitie, lidově zlatý déšť, je něco zcela jiného.

Máte v tom trochu guláš. Štědřenec není zlatice.

liska5

Štědřenec povislý neboli zlatý déšť. Forsythie je zlatice, které říkají zlatý déšť.. Takhle je to dobře?

Měla jsem na mysli Štědřenec. Zlatici převislou neznám.

liska5

Oprava: Zlatici převislou znám, je všude, ale tu ji nemáme. Ta jedovatá není.

willybrandt*
hodnocení

Takže není jedovatá?

liska5

Pro jistotu zkuste poslat stejný dotaz na poradnu Botanické zahrady PřF UK Pha.

tomas.prochazka@natur.cuni.cz nebo zdenek.sipek@natur.cuni.cz

willybrandt*
16.11.20 09:34
hodnocení

Děkuji.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. @pckop má pravdu. Napište, prosím, i latinský název poptávaného keře (Zlatice převislá), přiložte pokud možno i fotku a vypište, kterou část této dřeviny chcete konzumovat. Pak můžeme pokračovat. Ida

hodnocení

0x

@willybrandt - Je možné, že na ní rostou černé malé bobule?
Pokud se pamatuju, tak zlatice má tobolky, ne bobule. Nemluvíte celou dobu o jiném keři?

pckop1

Vypadá to, že bude muset zkusit druhé kolo otázky. Třeba o ptačím zobu nebo černé jeřabině.

Poznávačka pro rádce? *smich*

willybrandt*
hodnocení

Myslím, že už v tom mám zmatek :) Původní název jsem získal díky aplikaci.

pckop1

To chce nějaké fotky a začneme znovu.

willybrandt*
hodnocení

Ale děkuju za snahu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]