Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O jaký cedr se jedná? Cedr atlaský či cedr libanonský?

Od: xyzz odpovědí: 5 změna:

Pěkný den,

o jaký cedr se prosím jedná: Cedr atlaský (Cedrus atlantica), anebo Cedr libanonský (Cedrus libani)?

Též by mi pomohlo, kdybyste mi napsali, podle čeho jste druh určili.

Díky za pomoc!

O jaký cedr se jedná? Cedr atlaský či cedr libanonský?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Jedině něco z popisů obou druhů z Wikipedie. Problém je, že oba mají poddruhy, kultivary.

Jestli je to u nás, tak spíš ten libanonský, protože atlaský je háklivější na mrazy. Habitus ale odpovídá spíš atlaskému. Jenže to je mladý stromek. Libanonský hlavně u starších exemplářů jde do tvaru deštníku. Asi jako mají na vlajce.

Další rozdíl by byl v samičích šišticích, že atlaský je má do 6 cm a libanonský na stopce a soudkovitější 8-10cm nahoře sploštěné.

xyzz
27.02.21 13:13
hodnocení

Moc díky!

xyzz
hodnocení

Opravdu nikdo neví?

liska5

Tohle je laická poradna. Jinak se spíš obraťte na dendrology z lesnických nebo přírodovědných fakult.

laura*
hodnocení

0x

Máme cedr libanonský a deodaru, atlaský nemáme. Pokud vím, tak cedr atlaský má z cedrú nejkratší jehlice, takže jsem hledala v chytré knížce a zjistila jsem, atlaský je má až 2cm dlouhé, cedr libanonský má jehlice až 3 cm dlouhé, samčí květy purpurové, po otevření žluté (takové šištičky, rostou v létě, v říjnu opadávají - mají strašně pylu ), samičí jsou zelené - menší než ty samčí malé zelené šištičky. Asi bych typovala dle fotek na libanonský.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]