Nejste přihlášen/a.
Snažila jsem se dočíst na netu, jak o něj pečovat. Údajně teď má období klidu, ale přitom se právě teď všude prodává. Dnes jsem si ho koupila, má vysoký stonek a zavřené poupě. Dala jsem ho na okno, mám bohužel jen jedno a pod ním se topí. Jak se o něj starat do doby až začne kvést a co potom. Děkuji..
Správný název této cibuloviny je hippeastrum, česky hvězdník. Amarylis je sice také vžitý název, ale je to jiná cibulovina a Vy ji určitě nemáte. S teplem nenaděláte nic. Nechte to vykvést, zalévejte. Možná vyraší ještě jeden stvol. Po odkvětu pěstujte i listy. Zalévejte, přihnojujte. Někdy na přelomu srpna a září přestaňte zalévat, listy začnou schnout. Buď vyjměte cibuli, nebo i s květináčem dejte do tmy a chladu. Občas pozorujte. Jak se objeví rostoucí stvol, dejte na světlo. Zalévejte až bude stvol s poupaty mít asi 10 cm. Druhé květenství se může objevit klidně až na jaře. Ale v prosinci až únoru kvetou nejčastěji.
Já jsem je nad radiátory také mívala, ale já topím málo.
Hvězdník, který jste teď koupila je trochu přirychlený. Musíte ho tedy vrátit do jeho režimu pro pěstování doma. Na okně je mu dobře, ale světla bude mít stejně málo. Až se začne květní stvol lehce naklánět ke sklu, můžete otočit květináčem, aby se nakláněl do místnosti. On se zase narovná a můžete opakovat, aby nebyl v květu připláclý na okně. Po odkvětu se začnou vyvíjet semeníky. Ty odstraňte. Odstraněním celého výhonu vyteče spousta šťávy a tím se cibule dost vysiluje. On nakonec zaschne sám a pak ho odstraňte. Nad topením nevadí, pouze odkvete v kratší době. Pak zalévat, přihnojovat a jestli je možnost, letnit. Koncem října přestat zalévat, aby mohl zatáhnout. Dávám je do špajzu pod regál a přesazuji do nového substrátu až na jaře.
Používám jakékoliv hnojivo na pokojovky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.