Nejste přihlášen/a.
Tak jsem zachránila dvě vyřazené orchidejky. Jen s umístěním mám problém. Všude mám plno pokojovek. Tak jsem je umístila na okno v ložnici, jenže tam se nejvíc větrá. Vadí jim to? Zvyknou si?
V lete pruvan nevadi, v zime mrazivy chlad ano. Neporostou, nepokvetou. Idealne okno smerem na zapad, pri velkem vedru lehce zastinit zaluziema.
Je to tak, že orchidejky stojí na jedné straně třídílného okna a ventilačku, even. celé, otvírám na opačné straně. Takže tam trochu táhne. Dosud to šlo, ale vzduch už začal být až moc studený. Uvažovala jsem nějakou prúsvitnou přepážku, ale spíš provedu nějakou rošádu s něčím odolným z obýváku.
Já jsem ze slabé průhledné fole stočil krytkterý jsem pak navléknul na květník s Falaenopsis.Ve stálém mikroklima se ji velice dobře daří.Nezapomínám na přihnojování.
JB
Zdravím. Liško, asi se vám jedná o Falenopsisy; ty nesnášejí průvan, a studený už vůbec ne. Studený proudící vzduch je přesně to, co je dokáže zahubit, zvlášť, jsou-li těsně po zalití. (Ale na ten studený průvan nezareagují hned, ale se zpožděním třeba 3 - 5 měsíců, což si skoro nikdo nedá do souvislosti). Ani vyrobený "fóliovníček" je před opakovaným studeným průvanem nezachrání. (Ale např. Kattleja průvan má ráda, dokonce snese i dost studený, pokud je během roku otužovaná. Ale přímo mrazivý ani ona nevydrží). Zkuste obě orchidky dát na nějaký stolek (ne do výšky na poličku, tam se hromadí příliš teplý a suchý vzduch od radiátorů) tak 2m od okna, nemusejí být přímo na parapetu. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.