Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznáte někdo?

Od: suzymon® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, vkládám dvě fotky. Dnes jsem našla v lese. Jsou voňavé a sladké. Chutnají houbově, ale nevím co je to za druh. Poznáte je někdo? Děkuji moc.

Poznáte někdo?
Poznáte někdo? #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

3x
Pokud jsou voňavé a sladké a chutnají houbově, tak je stejně už pozdě *smich*

jabraka*
hodnocení

2x

Už jako kluk jsm sbíral houby stejného vzhledu,znal jsem je jako syrovinky.Nebo také kravičky.Z porušené klavičky prýštily kapky mléka.Hlavičku stačilo posolit a na tálech sporáku upéct a byla to veliká pochoutka.

Ovšem spodní fotka mi spíše připomíná některého z ryzců.

JABRAKA

hodnocení

Já jsem také našla pod názvem syrovinka tu horní, takovou tu oranžovou. Akorát že nemá tlustou nožičku a to mne trochu zaráží. Všude jsou fotky s tlustou nožižkou a já je mám tenké a také nevoví po slaněčcích a žádné mléko z nich nevytéká. Tak nakonec nevím jestli je to opravdu ona. A tu spodní teda raději vyhodím. Ale je mi jí líto, je tak pěkná...;)

senior
hodnocení

2x

Na druhém obrázku je na 100% Šafránka /červenožlutá/.

Jako děti jsme ji sbíraly do smaženice a polévky s jinými houbami a protože ji nikdy nebylo mnoho, / jak vidím v atlasu, není moc ,,výborná,,/ tak se ve smaženici vždycky chuť ztratila.

Ovšem v jiném atlasu vidím, že jí považují za nejedlou.

houbareni.cz/...

Jinak jsme všichni ještě tady a dožili jsme ve zdraví přes 60 let.

Ano šafránka je to! Já si nemohl vzpomenout, ten vzhled mi byl velice povědomý. Učila mě jí znát máma, ta ji zase sbírala s dědou jako dítě. Máte pravdu, rostlo jich málo, teď už jsem na ni spoustu let nenarazil. Tak děkuju za přivolání hezkých vzpomínek.. Suzy, nevyhazujte!

Zdravím A.

hodnocení

Díky oběma za odpověď, já jsem ji nikde nemohla najít. Ono je to těžké hledání, když člověk neví ani ke kterému druhu hub ji přiřadit. Já jsem ji nakonec včera nevyhodila, ale lituji, že jsem je nesebrala všechny. Bylo jich tam opravdu hodně. Mně se líbila, voněla mi, tak jsem si jich několik sebrala, že budu doma pátrat, co to je za houbu. Tak mockrát děkuji, příště už budu vědět. *palec*

liska5
hodnocení

0x

To by mohla být další Strmělka-nálevková. Uvádí se dužina bílá nevýrazné chuti, příjemné vůně a měla by to být dobrá jedlá houba. Velmi podobná je další Strmělka přehrnutá. Ta je ale trpká někde píšou hořká.

Průšvih je, že existuje Strmělka vosková a Strmělka odbarvená . Všechny jsou si dost podobné, ale tyto dvě jsou jedovaté! Ta první hodně. A přitom chuť a vůně nenápadná!

liska5

Vyjadřovala jsem se pouze k té první houbě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]