Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vespolek.To jsem si letos naběhla!Pěstuji větší množství afrických kopřiv a jsem klasik,takže jsem se rozhodla že udělám dobře rostlinám a pořídím obyčejné hliněné květináče,aby se jim dařilo a mohli dýchat.Postup jsem zvolila jak se má,že nové květináče jsem na několik hodin ponořila do vody,aby nasákly a následovně květiny zasadila.ale je to běs!U starých květníků.nikd žádná plísen,ale těch nových 50ks?Dvakrát v týdnu otírám plísen napovrchu a už se rozhoduji,že vyměním za umělé.Co to tohle je?Asi nemají pory jak mají mít a je to horší,než plast,na kterém se aspon plísen nedělá..Už někdo měl tuto zkušenost?Co to vyrábí?děkuji za názory.
Nechcete to vyfotit? Jsem si poravdu jistá, že o plíseň nejde, ale o tyto výkvěty. Můžou to být nejen nestíratelné mapy, ale i opravdu velké vykrystalizované krusty, které půjdou dobře otřít. Zálež také co tam máte za substrát, nemáte tvrdou vodu?
V nových květináčích plíseň ani jiná houbová choroba nebude,Prošly při výrobě tepelnou úpravou.Abych měl jistotu,naplnil bych je zeminou,provlhčil a každý před sadbou v mikrovlnce nechal desinfikovat.Dobu bych zvolil zkouškou,aby se substrát ohřál k varuPodle mých zkušeností by mělo stačit tak 20 - 30 sekund..Pak máte postaráno o bezinfekčnost.
JABRAKA
Jabrako,ono v substrátu plísen nemám.tvoří se z vrchu na nových květináčích.jako otírat plísen 2x týdně octem,je i na mne dost.Spíše se zabývám otázkou,proč novodobé hliněné květniky plesnivý a prastaré nikoliv,které nijak zvlášt nedezinfikuji,jen omyji před výsadbou.na první pohled je jasné,že ty novodobé jsou hladké,pory minimální,zřejmě.
Markéto,no tak vidíte,já už jsem nad sebou lomila rukama a ztrácela jistotu,jestli se přece jen nemýlím a nepoznám plísen.Pěstuji Africké kopřivy,zalévám je ted minimálně,že ani nestihne voda vsáknout do stěn květináče.Otřu květníky,celé bílé a za 2-3 dny už se to dělá zase znova.Včera jsem ze zoufalství,namočila všechny květníky a postříkala všechny rostliny,i prolila substrát přípravkem Polyversum na bio bázi,nechce se mi v bytě používat chemii.Ale moc tomu nedávám.Až mě to naprdne,tak všechny květníky pojedou.Také se mi vybavilo,že vlastně v jednom květníku,jsem měla v létě venku kytku a nic bílého se na něm netvořilo,měla luft.Doma ráno vyvětrám a pak těsně před zatopením navečer a to každý den,ale na květníky je to málo,když stojí za houby.Ono tyhle novodobé květníky,jsou nepřirozeně hladké,bez poru i blbě to vypadá.Není nad dřívější výrobu,že byly takové hrubé,přirozenější.Jestlipak ještě v zahradnictví ,používají k pěstování hliněné květníky?Docela bych se divila,že se třeba o tomto problému nekvalitě,tolik neví,Dříve když jsme pěstovali v těch malinkých,,co jich muselo být,těžké to bylo,ale jinak supr pěstování,hlavně se daly zahrábnout do substrátu,držely vláhu,než vyrostla nějaká ta sazenička.Nicméně,budu se pídit o dnešní výrobě a asi jim něco napíši..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.