Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hliněné květináče novodobé-problém s plísní

Od: juglans® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den vespolek.To jsem si letos naběhla!Pěstuji větší množství afrických kopřiv a jsem klasik,takže jsem se rozhodla že udělám dobře rostlinám a pořídím obyčejné hliněné květináče,aby se jim dařilo a mohli dýchat.Postup jsem zvolila jak se má,že nové květináče jsem na několik hodin ponořila do vody,aby nasákly a následovně květiny zasadila.ale je to běs!U starých květníků.nikd žádná plísen,ale těch nových 50ks?Dvakrát v týdnu otírám plísen napovrchu a už se rozhoduji,že vyměním za umělé.Co to tohle je?Asi nemají pory jak mají mít a je to horší,než plast,na kterém se aspon plísen nedělá..Už někdo měl tuto zkušenost?Co to vyrábí?děkuji za názory.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Tak je předem nemáčejte, jestli bude rozdíl. Já tedy květináče nemáčím a pěstuji úspěšně plno kytek. Taky si myslím, že jsou to soli. Nebo ty prázdné nové dejte na chvíli péct do trouby.

floro*
hodnocení

2x
Nejde o žádnou plíseň, jde o soli buď obsažené v zalivkove vodě nebo vyluhované že sudstratu zálivkou. Je to úplně normální. I když je ponoříte, tak pořád nový květináč je propustný a zalivkova voda bude stěnou květináče procházet. Až se mikropory v květináči zanesou, tak se vykvety solí přestanou tvořit. Chce to čas, nic není hned.
hodnocení

Dobrý den,bohužel o plísen jde.Povrch je vlhký a lehce se setře.

floro*

Nechcete to vyfotit? Jsem si poravdu jistá, že o plíseň nejde, ale o tyto výkvěty. Můžou to být nejen nestíratelné mapy, ale i opravdu velké vykrystalizované krusty, které půjdou dobře otřít. Zálež také co tam máte za substrát, nemáte tvrdou vodu?

hodnocení

Floro,kéž by jste měla pravdu,uvidí se.Na květináčích když se tvoří ty mapy,znám jak to vypadá.Jen tohle mě připadá jiné.Škoda,že já neumím z fotkama nakládat a nyní nemá kdo,jsem tu sama.Ale nafotím a až někdo z rodiny příjde,tak třeba dodatečně.Budu věřit,že to plísen není,prozatím:)

jabraka*
hodnocení

0x

V nových květináčích plíseň ani jiná houbová choroba nebude,Prošly při výrobě tepelnou úpravou.Abych měl jistotu,naplnil bych je zeminou,provlhčil a každý před sadbou v mikrovlnce nechal desinfikovat.Dobu bych zvolil zkouškou,aby se substrát ohřál k varuPodle mých zkušeností by mělo stačit tak 20 - 30 sekund..Pak máte postaráno o bezinfekčnost.

JABRAKA

hodnocení

Jabrako,ono v substrátu plísen nemám.tvoří se z vrchu na nových květináčích.jako otírat plísen 2x týdně octem,je i na mne dost.Spíše se zabývám otázkou,proč novodobé hliněné květniky plesnivý a prastaré nikoliv,které nijak zvlášt nedezinfikuji,jen omyji před výsadbou.na první pohled je jasné,že ty novodobé jsou hladké,pory minimální,zřejmě.

marketa*
hodnocení

0x
Dobrý den, mám stejný problém u nově koupených květináčů a jde opravdu o plíseň. Květináče jsou vlhké a studené, přestože v místnosti je normální pokojová teplota, zeminu jsem použila nově koupenou. Používám hliněné květináče hodně a u starých se mi to také nikdy nestalo. Na nich jsou maximálně fleky od soli, jak tu píšete.
hodnocení

Markéto,no tak vidíte,já už jsem nad sebou lomila rukama a ztrácela jistotu,jestli se přece jen nemýlím a nepoznám plísen.Pěstuji Africké kopřivy,zalévám je ted minimálně,že ani nestihne voda vsáknout do stěn květináče.Otřu květníky,celé bílé a za 2-3 dny už se to dělá zase znova.Včera jsem ze zoufalství,namočila všechny květníky a postříkala všechny rostliny,i prolila substrát přípravkem Polyversum na bio bázi,nechce se mi v bytě používat chemii.Ale moc tomu nedávám.Až mě to naprdne,tak všechny květníky pojedou.Také se mi vybavilo,že vlastně v jednom květníku,jsem měla v létě venku kytku a nic bílého se na něm netvořilo,měla luft.Doma ráno vyvětrám a pak těsně před zatopením navečer a to každý den,ale na květníky je to málo,když stojí za houby.Ono tyhle novodobé květníky,jsou nepřirozeně hladké,bez poru i blbě to vypadá.Není nad dřívější výrobu,že byly takové hrubé,přirozenější.Jestlipak ještě v zahradnictví ,používají k pěstování hliněné květníky?Docela bych se divila,že se třeba o tomto problému nekvalitě,tolik neví,Dříve když jsme pěstovali v těch malinkých,,co jich muselo být,těžké to bylo,ale jinak supr pěstování,hlavně se daly zahrábnout do substrátu,držely vláhu,než vyrostla nějaká ta sazenička.Nicméně,budu se pídit o dnešní výrobě a asi jim něco napíši..

alenk
Dobrý den,
mám stejný problém. Koupila jsem krásný terakotový květináč v Ikea, zasadila do něj zcela zdravou rostlinu. Zalévám vždy, když zemina na povrchu proschne. A květináč po obvodu buje bílou plísní- opravdu to není sůl! Postříkala jsem roztokem octa a otřela, do týdne tam byla zas. Omyla jsem květináč mýdlem, do týdne byl květináč zas celý bílý. Pak už jsem si řekla, že dost a květináč jsem ve sprcháči opatrně postříkala savem, vypadalo to nadějně, ale po dvou týdnech zas plíseň…. Už si nevím rady :(
id

I když původní dotaz je rok starý odpovím vám. Vyřešila jsem to zálivkou pouze ze spodu a nic se na povrchu netvoří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]