Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň v květináči

Od: jakub051 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den , mám v květináčích na hlíně (na jejím povrchu) plíseň a potřebuji vědět , jak se toho zbavit . Vím , že existují nějaké "babské rady" , ale já bych spíše uvítal nějaký bio produkt , který bych koupil např. v květinářství :) . Je to plíseň v květináčích u rýmovníku , takže potřebuji nějaký přípravek , který bude zdravotně nezávadný . Plíseň je bílá/zelená a jsou to takové chloupky . Plíseň je jen na povrchu hlíny , nepoškodila rostlinu . Zkoušel jsem vrstvu odebrat a dosypal jsem čistou hlínu , ale plíseň tam byla znovu . Poté jsem vyměnil celou hlínu , ale zase se tam objevila . Nakonec jsem holínu zkoušel upéct , ale i tak tam znovu "vyrostla" . Rostliny nijak nepřelévám , vždy je nechám proschnout . Děkuji za typ , přeji hezký den a mnoho zdraví v dnešní době

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Možná posypat skořicí. A nezalévat tolik! Rýmovník chce vodu jen jednou za čas. Já ho měla kvůli nějaké houbové chorobě rok a půl jen ve vodě, v porcelánové vázičce a druhý v hrnku.. Odstřihané větvičky pustily kořínky. Pak jsem ho na jaře zasadila, dala na slunné okno a povrch substrátu / ten na bylinky/ jsem zasypala akvaristickým pískem. Zatím dobrý.

id
hodnocení

0x

Vydesinfikoval jste důkladně květináč? Přesazoval jste rýmovník pořád do stejného nebo se plíseň vytvořila i v jiných květináčích?

Já bych rýmovník vysypala z květníku, pořádně otřepala hlínu a pod tekoucí vodou bych oprala kořeny. Pak na týden dala rostlinu jen do vázy s vodou, znovu vše oprala a teprve pak zasadila do nejlépe nového květináče.

Příště zalévejte pouze zespodu, do misky.

hodnocení

0x

Možná, že se mýlím, ale všimla jsem si, že plísně a podobné šurvajzy se dělají ve zbytečně velkém květináči. Rostlina má snahu zaplnit květináč kořeny a až pak se dád do růstu nadzemní části. Zbytečně velký květináč s nevyužitou zeminou je pak plný plísní, kvasinek a solí. A když je kytce květináč už malý, má se dád větší, ale cca o 1-2cm.

72mona3*
hodnocení

0x

Plíseň se může objevit pouze ve vlhkém prostředí a většinou v takové hlíně, která nedýchá. Hodně to bývá obvyklé v tom kupovaném cosi, co si na hlínu jen hraje. Je třeba to namíchat a ideálně odlehčit pískem. Pak už by mělo být vše v pořádku. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]