Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc si vážím mezi houbami kotrčů a vatovců. Hřiby najdu takřka vždycky, ale výše zmíněné druhy velice zřídka.
Včera bylo krásně, vydala jsem se sama na výlet, asi 18 km okolo přehrady. Stála jsem mimo turistickou stezku na strmém útesu vysoko nad vodou a chtěla si udělat co nejhezčí snímek jezera.
A pak jsem ho uviděla u paty veliké staré borovice. Kotrč. Mohl být veliký odhadem jako pecen chleba. Ale nebyl. Byl celý rozkopaný, podupaný, kusy rozmetané po okolí. Bylo mi to moc líto a zároveň jsem dostala vztek. Chtěla jsem si sebrat aspoň některé méně poškozené kusy. Ale na omak už byly kusy houby jakoby gumové, vysychající. Ničitel měl určitě 2 - 3 dny náskok. Nechala jsem to tam všechno.
Zajímalo by mě, když část kořene zůstala v zemi, zda na tomtéž místě vyroste nová plodnice i příští rok. Nikde jsem se o tom nedočetla.
Pokud máte s kotrči zkušenosti, poraďte mi, prosím, zda na stejném místě bude houba v příštím roce? Když nějaké kořeny zůstaly v zemi. Pokud by ta možnost byla, žajela bych si tam za rok, i když to je od nás asi 25 km. Ale za takovou pěknou houbu by to stálo.
Podobným "milovníkům přírody" obě ruce přerazit, aby měli čas přemýšlet. Sebrat ji do košíku, proti tomu nic nenamítám, ale proč ničit, šlapat, kopat? Jaga.
Zdravíčko, Jaguško
Ano, Kotrč roste na stejných místech.
Teď jste mi připomněla nedávnou historku od mých milých příbuzných, kteří ho našli letos opět na stejném místě jako loni.
A samou radostí ho doma s chutí zbaštili.
Pak se prý zamysleli a řekli si : " Hernajs, teěd jsme snědli pět tisíc, a budou Vánoce. "
Já bych řekla, že všeobecně rostou hoby na těch stejných místech, ne? Podhoubí zůstane v zemi, i když plodnici sebereme. A pokud jsou dobré podmínky, tak vyroste z neponičeného podhoubí plodnice znova. Já jsem měla vyhlédnutý kousek lesa, kde rostli praváci. Krásný dubový les a jeden světlý hříbeček vedle druhého. Ale jelikož dole v lese je napajedlo, jeden rok mi ten kousek lesa zryli divočáci. Poničili podhoubí a kam jsem si chodila pro hříbečky, tam jsem už několik let žádné nenašla, i když se na to místo vracím každý rok.
Já mám zase jinou negativní zkušenost. Tradičně u jednoho obrovského smrku v zahradě vily rostly bedly. Každý podzim jsem šla cíleně. V r. 2018 to ale přestalo. Podzim a ani jedna houba. A následující rok v dubnu 2019 se ze smrku začalo sypat jehličí.. Koncem léta už byl zcela holý. Kůrovec. Strom porazili a už tam nic neroste..Ani strom, ani bedly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.