Nejste přihlášen/a.
Tak to dopadá,když se pecka z něčeho dá do hlíny a dávno poté něco vyroste.Ze začátku to vypadalo na citrus,až na výrazné žebrování.Teď když je to zhruba dva roky stáro se kmínek nahoře oproti šířce u kořene zhruba zdvojnásobil a mezi lístky roste načervenalé chmýří.Listy jsou na pohled jakoby povoskované a táhnou se za sluncem jak divý.Za pomoc díky.
Dle mého názoru je to na 100% roslina s názvem Euphorbia leuconeura. Je to pryšcovitá rostlina, pokud ulomíte list, vytéká bílá šťáva, která je jedovatá.
Máte určitě pravdu i z bílou šťávou.Máme doma Žaka a spolu z rozmarýnem se tyhle rostlince vyhýbá,což bohužel neplatí o ostatních.Teď už budu jen dumat,jak se semínko dostalo do hlíny a zda riskovat a nechat si ji doma.Moc díky.
A není to stejná rostlinka, co objevila Pája - jenom o něco menší a světlejší? poradte.cz/... Bylo to před pár dny.
Teď jsem se koukal na fotky ( citrusy.cz/... vypadá to na Magnolii,tak ji na jaře šoupnu ven a uvidíme.A díky za odpověď.
Možná je to Morinda citrifolia ,mrkněte na odkaz
doplněno 23.12.08 18:47:Asi máte pravdu s tou Magnolií,já to měla dlouho otevřené a Váš odkaz se objevil až po zavření,my teda máme na zahradě magnolii a vypadá jinak , ale podle té fotky co jste našel to odpovídá.Tak hodně štěstí při pěstování.
Dobrý den,
taky často zasadím pecku a když vyroste rostlina za několik měsíců nebo za půl roku, vzpomínám, co to bylo.
Vaše rostlina mi připomíná lokvát-mišpuli japonskou. V květnu jsme byli v Chorvatsku a tam nám paní domácí dala ochutnat zvláštní ovoce-malé žluté kuličky. V každém plodu byla větší pecka, domů jsme jich přivezli plný sáček. Klíčilo to krásně a my věděli, co to je. Listy byly, jako na vašem obrázku, ale z rubu byly ochmýřené. Bohužel, při mé další dovolené mi zalili kvítka až těsně před příjezdem a to už se lokváty nevzpamatovaly. Takže nevím, jak by to pokračovalo dál. V Chorvatsku, ale prý i v Itálii, tato rostlina roste venku jako strom. Olča
www.novyvek.cz/?sekce=maminka&pg=clanek&id=464 - 20k
www.pawpaw.cz/component/page,shop.product_details/category_id,
Tohle mám taky doma, babička tomu nevím proč říká madagaskarská palma, množí se to jako blázen, ve všech okolních květináčích za chvíli vyraší rostlinka. Akorát teď mi ta největší opadala , asi jí byla na verandě zima ( 10 stupňů).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.