Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Včera jsem na louce nasbírala hromádku hub. Jsou tam žampiony, ale i dva druhy které neznám. Mohli byste mi poradit, jestli je mohu usušit? Ty žampiony jsou některé už hodně veliké, ale nejsou v nich červi, tak by to nemělo vadit na sušení. A prosím, jak poznáte ten jedlý žampion od toho jedovatého? Děkuji.
A ještě doplňuji foto
Nevím, jestli někdo ještě pamatuje, jak smrdí karbol. Mně pach zápašného žampiónu připomíná inkoust nebo bakelit. Kromě toho poranění na zápašném žampiónu ostře zežloutne.
Inzinýrko, také jsem nad tím přemýšlela . Já teď snědla další várku a ještě jsem si tam přidala tu čirůvku zamlženou, nic nesmrdělo. Tak jestli zítra nebudu na poradně, tak budu asi mrtvá.
Ale to bych se teda naštvala, takhle blbě sejít ze světa, když jsem to mohla udělat moderním způsobem, na coronavir 19.
Jdu spát a snad to přežiju.
Miluju houby. Kdysi dávno mi kolega v práci přinesl od nich ze zahrady žampióny. Byla jsem nadšená, všechny jsem večer usmažila, byla jich mísa. Už když se smažily, silně páchly inkoustem, ale o zápašných žampiónech jsem tenkrát neslyšela a protože manžel nechtěl na noc jíst houby, zdlábla jsem to sama. Nic mi nebylo, ale byla jsem mladá. Dnes už si pořádně rozmyslím, co sním.
Sice to nepoznám, ale už od pohledu bych nejedl nic z toho. A už vůbec ne houby, co rostou v trsech. Každá houba je jedlá, jak známo, ale některé jenom jednou
Ta první bude nejspíš Třepenitka svazčitá. Ta je jedovatá. Podobná je Třepenitce makové, která je jedlá. neriskovala bych. U té druhé bych si tipla - Čirůvka dvoubarevná. Ta je jedlá, ale bála bych se, když si nejsem jistá. To třetí- bílé bude asi Mechovka. Tak možná jedlá. Asi. Tuhle změť bych komplet vyhodila, mám se ráda.
Lisko, bílé houby jsou žampiony a když je mladý a zavřený, tak "listy" přece vidět nejsou. Ale na těch rozvitých kloboučcích už samozřejmě ano. Mně šlo právě o to, jestli nemám ty "zápašné". Každý všude píše, že smrdí po karbolu. Já si ale už nepamatuji, jak smrdí karbol. Ale vím co voní po houbách a co smrdí. Tyhle teda krásně voněly. Ale žloutly. A i Ty dole píšeš, že žloutnou ty zápašné, protože tohle je všude na internetu a ty moje žloutly také a přesto to nebyly ty zápašné, protože to bych tady už nic nepsala. A když jsem je hodila na pánev, tak zežloutly tak, že jsem to málem vyhodila.
Ale ono to tak krásně vonělo po houbách, že jsem si nalila dvojku červeného vína na odvahu a pak snědla. No a ty druhé, tak to podle toho co jsem našla, by měla být čirůvka zamlžená. V každém případě je ta moje jedlá, prototože jsem ji také snědla a blbě mi nebylo. bylo líto mi ty houby vyhodit, protože byly krásné a voněly. Jediné co jsem vyhodila, jsou ty v tom trsu, ty oranžové. Ty teda byly děsně hořké.
Tak nějaké žampiony už jsem snědla včera a mohu teda říct, že voněly daleko víc a byly na chuť o moc lepší, než ty co kupuji v obchodě. Zatím jsem živá a cítím se dobře. Ty ostatní teda vyhodím. Já prostě nemohla odolat, protože těch hub je na té louce asi kvůli tomtuto počasí opravdu hodně. Normálně tam nerostou. A já jsem se letos do lesa na houby vůbec nedostala.
No já jsem mezi tím studovala atlasy hub na internetu a našla, že nedobrá je ta žlutá v trsech. opravdu byly pipisované příznaky stejné. Tu jsem vyhodila, ale ta druhá taková nahnědlá, tak to je čirůvka zamlžená a ta je dobrá. Opravdu chutná jak popisují a i tak vypadá. Ty žampiony jsou podle popisu pečárka ovčí a jedná se prý o výtečnou houbu. Ta zápašná prý po poškrábání rychle zežloutne a zase rychle zbělá a hlavně nějak smrdí. Já tady všechny ty pečárky poškrábala a také na nožičce zezloužtly, ale zůstaly žluté pořád a hlavně krásně voní po houbách. Navíc ty zápašné při vaření začnou smrdět hodně, a tyhle včera krásně voněly. Za chvíli jdu zase na louku, včera tam byla ještě spousta malých, tak kouknu jak do rána vyrostly. On je tady nikdo nesbírá, asi se lidi bojí, protože jich tam potkávám dost a jediná já je sbírala.
Žampiony nejsou na sušení vhodné, jedině je podusit a zamrazit, ale zas takový poklad to není, aby zabíraly místo v mrazáku. V lese by teď mohly být různé druhy čirůvek - dvoubarvá, fialová, havelka..., ty jsou mnohem chutnější než žampiony ( pečárky ). Lovu zdar
No vidíš a já jsem zase někde četla, ža jsou právě na to sušení vhodné, protože si udrží silné aroma i po usušení. Dokonce jsem kdysi kupovala houbové koření, které bylo výhradně ze žampionů a bylo fakt moc dobré. Už je suším a voní to... Nasbírala jsem jich opravdu hodně a mražené houby nemám moc ráda. Já houby vlastně používám do těch svých koření a to musí být suché, tak suším všechny houby a pak z nich dělám to houbové koření. Už to nekupuju, protože to je hodně drahé a to moje je ještě lepší, nedávám tam tolik soli, ani žádné konzervanty a používám celý rok a nikdy se nezkazilo.
A ještě dodám, že jsem se letos právě do lesa nedostala. Na kole tam já nedojedu a letos ta kamarádka se kterou jezdím, nemohla. Tak jsem byla včera šťastná jako blecha, když jsem viděla na louce tu úrodu. Teď jsem se vrátila s další taškou. Mně teda včera strašně chutnaly. Přidala jsem si do takové míchané zeleniny s masem a ty velké žampiony byly šťavnaté a voňavé. Tyhle jsem neznala, já znám jen ty obyčejné, tak jsem byla překvapená tou vůní a chutí.
Existuje 1 druh žampionu, který je jedovatý - Žampion zápašný, nekde uveden jako Pečárka zápašná. Na řezu, hlavně ve třeni zežloutne a pak se to mění na šedou. Nevoní, jako žampion, spíš nakysle a při vaření páchne po karbolu. Přitom vypadá úplně jako klasický žampion.
Liško, ale právě o těch celou dobu mluvíme, protože to bylo to první, na co jsem na internetu narazila a co jsem četla. Všichni omílají pořád ten zápašný žampion a podle čeho se bezpečně pozná a motají ty informace dohromady, až se v tom člověk vůbec nevyzná, protože ty jedlé také žloutnou. Takže to není vůbec typický jev, pro ten zápašný žampion. Od té doby už jsem jich nasbírala docela hodně a také snědla a hlavně usušila.
Pečárka zápašná neboli žampion zápašný na řezu zežloutne, následně zbledne a pak se to mění na špinavě šedorezavou plošku, Hlavně je to vidět na spodní části nohy. Za čerstva takový žampion voní tříslovitě, ne žampionově. A při vaření je cítit po karbolu, jako ten tmavý nátěr na dřevo. Více jsou tak cítit plodnice z listnatého lesa, méně je to poznat u těch žampionů, co rosty pod listnáči... A že jsou bílé, to je tím, že měly málo světla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.