Nejste přihlášen/a.
Pěstovala jsem na balkoně muchovníky keříkové/Amelanchier/, ty se dají tvarovat a plodily. Tři druhy, zdobné listí. Horší bylo, když je objevili ptáci. To jsem musela koupit jemné sítě, což moc dekorativní není. Co mi tam šlo i v hicu byly jalovečky /Juniperus/ nízké i plazivé dvou odstínů - zlatý a tmavozelený a brslen žlutě kropenatý /Euonymus/ a skalník skalkový a kosatec skalkový. Určitě by to vydržel jaloveček klasický stojatý. Ostřice pruhovaná, nízké trsy, taky vydržely. Tymián kvetl a voněl a taky pořád zelený. I břečťan jsem měla, ale na zeď bych ho nepustila, ten můj rostl pomalu a spíš visel. Na jaře jsem to doplňovala letničkami. Nejvíc ten hic a výkyvy počasí vydržela vějířovka /Scaevola/. Ta kvete bohatě od května doteď, krásně převislá a nedělá "bordel", Až přemrzne, dám místo ní vřesy. Spíš bych volila kůru a ty kyselomilnější druhy co se dají tvarovat..Nějaký truhl si nechte na bylinky. Kam ale dáte mátu, tak ta se tak rozdivočí, že ostatní zatlačí. Tu dát zvlášť.
Vistarie je mohutná, to ne. Na růžích jsou často mšice nebo jiné choroby. U jahod bych se taky bála ptáků. Ty bude lákat i ta kůra a kolikrát to pěkně rozhází. Na balkoně jsem to měla v obřích květináčích. Takové truhle jsem měla na zahradě beze dna a bez polystyrenu, jen vystlané boky tlustou folií, co se používá na základy budov. Co je opravdu mrazuvzdorné, to bude žít i bez polystyrenu. Maliny a javory určitě ne. To spíš zajímavé trvalky.
Nějak jsem nenašla , na jakou stranu to bude orientované? Já popisuji slunnou jihovýchodní. Kdybych měla západní, tak si tam dám místo vějířovek fuchsie - stojaté a povislé,
@liska5 děkuji za vyčerpávající odpověď, to je výborné! Balkon budeme mít na jihovýchod a je docela hluboký, takže bude dost místa, u kraje i případně na chráněnějších stanovištích.
Jak často jste zalévala v jednotlivých ročních obdobích?
A ještě se zeptám, ty truhle vystlané folií, tak do folie určitě otvory pro odtok, že?
Truhle byly venkovní, jako vyvýšený záhon, tudíž bez dna. Výška 40 cm. Tu hrubou folii jsem přicvakla kousek nad hladinou zeminy a visela trochu prodloužená a ohnutá 20 cm ke středu truhle. Pás asi 50 cm šíře. Takhle jsem to zavezla trochou štěrku a pak substrátem. Na balkoně jsem měla veliké hranaté květináče s dirkou a s podmiskou nebo kulaté, které jsem posadila jeden do druhého a mezi to namotala obalovou pěnovou folii z nějakého obalového materiálu. Na dno všech nádob jsem dávala vrstvu keramzitu.
Trvalky ale přes zimu "zalezou" do země, až zjara vyrazí nové. A taky kvetou jen krátce oproti letničkám.
Zaměřila bych se na minikeře, abych nemusela válčit s přerůstáním. Existuje tavolník nizoučký, weigelie i ořechoplodec, se regulují hlubokým řezem. A můžete si i z jednoho jehličnanu udělat vánoční stromeček! Třeba ze smrčku konica. Nebo si pořiďte nějaké čarovějníky. To by byla bomba. Je to ale opačná filosofie, než náletové dřeviny.
Potřebujete poradit opravdu od odborníka, protože v létě vám tam vznikne skleník a v zimě lodžie promrzne. Máme balkon jen částečně krytý a ve vedrech jehličnany šoupu do stínu, je jim tam vedro. Tak at se vám to hezky podaří, rady určitě dostanete.
První předpoklad, aby ta lodžie byla celoročně využitelná, je její zasklení posuvnými skly, nejlépe dvojitými. Jinak tam vydrží jen to, co jinak vydrží co pospívá i venku. Anebo to, co můžeš přes zimu uschovat na v domě na přezimování. Izolace poystyrénem nemá smysl. Jinak je třeba taky myslet na to, že rostliny budou mít jen zlomek denního světla. Taky mám menší lodžii a pokud mi nesvítí slunce přímo do bytu, mám doma temno jako v ponorce. Takže žádné kytky ani doma.
budeme mít okna i ze strany, doma snad nějaké světlo bude, pravda ale je, že balkon je hodně hluboký. Co mě bohužel neprojde, je zasklení a to ani částečné To mi manžel prostě nedovolí.
Takže mám na výběr skutečně z nějakých nej nej nejodolnějších druhů, které se uchyí všude. Budud ráda za tipy.
Tráva, netřesk, netuším.
Co nějaké náletové dřeviny, že bych je pěstovala v malém vydání, které na podzim shazují listy? vím, že na chalupě na zahradě jsou docela nezmar javory, tak koupit nějaký zakrslý odolný druh?
Nebo maliník, to mi přijde jako plevel, který se uchytí všude. Škumpa a nebo nějaká tráva?
A proč je polystyren k ničemu? Všude čtu, že polystyren k přezimování hodně pomůže a že bez něj to ani nejde. Myslela jsem si, že když budu mít prostorný a zateplený veliký květináč (nádobu), že by tam něco vydržet mohlo..opravu tam neplánuji nechat truhlíčky s vřesem...
uvtám fakt cokoli, co tam vydrží... posílám nákres balkonu a taky fotku jedné terasy, ta teda není krytá, ale paní to má krásné...má tam růj a pak už nevím...sice nemá zastřešeno, ale zas tam musí být dost výheň a větrno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.