Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rez na ostružiníku

Od: lenik* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, jak bojujete se rzí na ostružiníku? (předpokládám rez, listy jsou pokryté žlutým práškem). Jaké postřiky a kdy používáte? Děkuji

Rez na ostružiníku
Rez na ostružiníku #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x
Nijak. Je podzim, teď jsou listy pokryté vytrusnicemi nejrůznějších druhů hub, rzi a plísní hojně. Rostliny jsou ve fázi, kdy listy postupně odstavuji, snižují se obranné mechanismy, protože pro rostlinu už prostě nemají zásadní vyznam a tak toho využívají jiné organismy. Na budoucí úrodu to taky však nemá žádný vliv, jde prostě o přirozený cyklus, prakticky jde o počínající rozklad, byť ještě na rostlině.
lenik*
hodnocení

Ale ta rez tam byla už v létě. A mám dojem, že to ovlivnilo i plody. Já to myslela tak, co můžu udělat pro to, aby to tam příští rok nebylo. Nějaký postřik na jaře třeba. Při trhání plodů jsem často byla poseta (já i ostružina, co jsem chtěla sníst) výtrusy plísně.

hodnocení

0x

Taky mám rezavou ostružinu. Na netu jsem pátrala po radách, pak jsem to loni na podzim a myslím i letos na jaře několikrát postříkala Dithane Neotec, ale výsledek nula. Je to rezavé stále, i na nových letošních prutech a listech. Všechny listy jsem otrhala a postříkám to znovu. Nejlepší je prý keř zlikvidovat a vysadit nějakou odolnější odrůdu. Další rada je větší prořezání, aby keř nebyl hustý.
Také jsem bojovala s vlnovníkem (způsobuje nedozrálé kuličky v plodu), tam ten postřik Bioolem zabral.

111®
hodnocení

0x

už ho mám 14 dnúostříhán na 3 nejsilnější letorosty, vše ostatní pryč a letorosty pokráceny na cca 1,5m

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]