Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nikdy v životě jsem v přírodě nenašla hlívu. Pokud jsem na ni měla chuť, "našla" jsem ji jedině v chladicím boxu v prodejně.
AŽ DNESKA! Na 99% si myslím, že je to opravdu ona. Trochu mě mate zbarvení, z obchodu bývala světlejší. Proto vás, houbaře, prosím, abyste mi odsouhlasili, zda ano.
Děkuji. Jaga.
A pokud je to ona, budu chodit letos na houby i v zimě.
Krásná! Taky bych tvrdila, že je to hlíva. Mám své místo, kde ji nacházím, ta moje je trošku tmavší. Pro jistotu jdu kouknout do atlasů, jestli se dá zaměnit.
V atlase jsem našla šest druhů, ta Vaše je typická ústřičná. Na jakém dřevě jste ji našla? Píšou, že pařezy listnáčů, nejčastěji topol a vrba. Prý dokáže růst i na živém stromě, čímž škodí. Ta moje roste v lesoparku z ležícího polorozpadlého kmene pod plotem zahradnictví. Že by už? Hned ráno tam vyrazím..
Ano, Liško, roste na pařezech velikých topolů u rybníka. Loni před Vánoci je pokáceli, byly přerostlé, staré a lámaly se. V korunách byly spousty krásného hustého jmelí, chodili jsme si pro něj všichni z vesnice. No a letos z ničeho nic koukám, že ty topoly nesou i další užitek, pařezy plné hlív. Jaga.
To jsem ráda, děkuji. Nařezala jsem do menšího košíčku pro dceru a poslala jí to po zeti. Děkovala, jak je krásná, čerstvá, že připravuje dršťkovku z poloviny hlívy. Z druhé části že si udělá takovou směs na topinky, s kečupem.
Já pro sebe zatím nechci, nač hamounit, třeba budou chtít i ostatní obyvatelé. Na víkend počítám s jiným jídlem. Zajdu si až v týdnu, pokud bude, a taky připravím něco na zub. Ta hlíva má cenu zlata, je na všechno. Tak uvidíme, zda se uzdravíme a hlavně zda omládneme. Ale po pravdě v dnešní situaci ani nedokážu vážně odpovědět, zda bych skutečně omládnout chtěla. Co bylo, to bylo, asi to nechám tak, jak to je. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.