Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení odrůdy jablka

Od: johanes odpovědí: 8 změna:

Jedná se nepochybně o velmi starou odrůdu, rouby jsem si přinesl z někdejší proslulé ovocnářské oblasti na kopcích mezi ÚL a Úštěkem, konrétně z území zaniklé obce Vitín. Donesenými rouby jsem přerouboval cca 40 let starou jabloň odrůdy Laxtons Superb. Nová korun roste dosti bujně, ale to může být i vitální podnoží.

Nová koruna už začíná plodit, jablka jsou poměrně velká (viz foto), slupka pevná, barvy od zelené do červené, podle míry oslunění, místy lehce kožovitá. Dužina plodu po utržení bílá, šťavnatá, s výrazným mramorováním na příčném řezu, chuť sladkokyselá s převahou kyselé.

Určení odrůdy jablka
Určení odrůdy jablka #2
Určení odrůdy jablka #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Existují katalogy starých odrůd. Někde i sady.

Určitě je sad starých odrůd v Bartošovicích u zámku /jak jsou ty rybníky a záchranná stanice zvířat/, to je jižně od Ostravy. Jenže to máte šíleně daleko. Jedině tam napsat a poslat foto. Vy můžete mít odrůdu zrovna z německé strany.

Také GENGEL o.p.s. Trhové Sviny uchovává staré odrůdy zeleniny, bylin i obilí, tel. 386321617.

Možná by dali tip na znalce starých odrůd jablek.

liska5

Četla jsem si o starých odrůdách a pro České Středohoří bývalo typické Punčové. Vašemu hodně podobné, jen dužina ve zralosti nažloutlá.

Ve svých zápiscích jsem našla jméno pomologa a znalce odrůd: Ing Martin Lípa, Dalovice. Odhadem 55 let.

Zachytila jsem rozhovor s ním před pár lety. Mluvil v Tv o vlastnostech odrůd jablek.

hodnocení

0x

Jééé, já mít taková jablka, tak jsem šťastná jako blecha a asi by mi bylo jedno, jaká je to přesně odrůda. Vypadají šťavňatě a jsou krásná. Také mám mladou jabloň, papírek z ní se ztratil, tak také nevím co to je za odrůdu. Ale takto krásná jablíčka to teda nejsou.

slon
hodnocení

0x

Dle foto a popisu mi připomínají mou oblíbenou Melodii

priklad11*

old
hodnocení

0x
Může to být nějaký druh jabloně Renety.
C zapomenuteodrudy.cz/...

oldi
hodnocení

0x
Reneta další odrůdy. Možná to bude Coxova Reneta
zahradnictvi-spomysl.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]