Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlošina okoličnatá, chuť a pěstování

Od: konadra odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

jaké máte zkušenosti s hlošinou okoličnatou? Do jaké výšky vám vyrostla a jak chutnají její plody?
Jedí vám plody také ptáčci? Jakou zálivku potřebuje?
Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Hlošina okoličnatá, vyšlechtěné jedlé druhy, se poprvé v ČR objevily minulý rok. Jiné jsou plané a nechutnají dobře. Dříve jsem je na netu nenašla. Musejí být 2 druhy u sebe, aby se opylovaly navzájem. Na netu píší, že jsou vhodné i červený Amoroso ke žlutému. Pěstitel mi říkal, že určitě nejsladší je ten žlutý. Moje Amoroso mělo menší plody, než žlutý druh. Opravdu umí plodit tak hustě, jako na fotkách, koupené rostliny mi přišly s plody, většinu jsem otrhala, kvůli zátěži pro rostliny. Další druh červeného jsem neochutnala. Já je jedla ještě nezralé, chutnaly mi, i když byly ještě kyselejší. Chuť na netu přirovnávají ke sladšímu rybízu, je to asi nejbližší popis chuti. Ptáci si ho ještě nevšimli, ale jsem přesvědčená, že ho ozobávat později budou. (Takže se asi objeví pak i všude plané semenáčky.)
Koupili jsme hlošiny loni v červenci, vysoké okolo 150 cm v zahradnictví Spomyšl, poštou. Letos mají už větvičky vysoké přes 2m. V žádném případě nedodrží prodejci popsanou výšku 3m a šířku 2m (u těchto šlechtěných druhů, jinak píší 4x4m u planých druhů.) Malé levnější rostliny nabízeli Nazazvorce.cz. Prý už plodily, plodí už malinkaté rostliny. Snese i sucho, já zatím moc neriskuji.
Jejich úžasnou výhodou je doba plodnosti, proti dřínu, který teď plodí a chutná jako višně (podle mne), je hlošina sladká. Ale po přejití varem i dřín jako kompot je hned bez kyselosti. Hlošina ideálně zesládne údajně až po přejití mrazíkem, to už na té mé nebyly plody, tak nevím, nevydržela jsem čekat.
Mne ještě oslovila hlošina mnohokvětá, ta ale plodí v létě. Je méně odolná mrazu.
konadra
03.10.20 21:15
hodnocení

děkuji.

Ještě mne upoutala tím, že by měla být úplně nenáročná na živiny. Zúrodňuje prý půdu. Těší mne, že mám na zahradě ještě teď nějaké bobuloviny.
ireceptar.cz/...

helca*
hodnocení

0x

Hlošinu - hlošiny mám cca 4 roky.
První keřík (klasickou červenou) jsem sázela hned prvním rokem po zakoupení pozemku. 2 roky jsem čekala na tu avizovanou "záplavu" plodů, ale nic. Na jaře vždy krásně kvete, ale plody jsem z ní ještě neochutnala.
Dočetla jsem se, že je pro lepší opylení vhodné mít keříků víc - přikoupila jsem tedy ještě 2 (červenou a žlutou). Prvnímu keříku jsem sdělila, že jestli se nepochlapí, půjde pryč ;). Letos jsem i na něm po odkvětu našla pár plodů, ale všechno během podzimu zmizelo. Zbylé 2 keříky nasadily na plody víc (jsou blízko u sebe). I tak ale plody zůstaly jen na té žluté (a na loni sázený keřík docela dost). Chuťově jsou sladké, kysele navinulé s lehounkou natrpklou a slizovitou příchutí. Chutnají mi (právě dojídám poslední kousky, bo mužíček po nich nijak zvlášť nebaží). Z červené jsem ochutnala poslední 2 kuličky - vše ostatní je fuč. Žluté jsou nenápadné, takže podzřívám zdejší ptactvo, že ty červené si sluplo - příští rok jim přidám síťový kabátek a uvidíme.
Původní hlošinku hodlám nařízkovat do hlošiní skupinky a budu doufat, že se tam víc rozrodí...
Původní keřík zatím dorostl do cca 3m výšky, 5-6cm průměr kmínku (udržuji si stromkový tvar). Loňské keříky povyrostly tak na 1,2-1,5m.
Zálivku neřeším - nezalévám. Pokud potřebují víc vody, pustí kořeny víc do hloubky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]