Nejste přihlášen/a.
Z jakého jehličnanu si mohu nadrtit kůru na jedinou maličkou orchidejku? Nebo je to hloupost a mám kupovat? Někdo vyhodil starou orchidej a já si z ní odstřihla takové to mládě, co narostlo místo květenství. Kejk, nebo jak se tomu říká. Už má i kořínek. Teď jak ji zasadit a do čeho. Průsvitný květináč mám.
Tak mám trochu kůry z borovice a šišky borový, že to podrtím, až to prohřeju, aby v tom nebyly plísně. Jen jestli takový materiál je vhodný?
Zdravím. Předpokládám, že jde o falenopsis. Pokud má jen 1 kořínek, je to málo (chtělo by to aspoň 3, a nejlépe kolem 5cm dlouhé), a v substrátu z kůry vám nejspíš uhyne, uschne. Nejlépe ji uchováte, když vytvoříte skleníček: 1) do, podle velikosti listů zvolené, v polovině rozříznuté, pet-flašky 2) na dno nasypat dřevěné uhlí nebo podrcené živočišné uhlí, na to nasypat trochu 3) keramzitu + navrch cca 4) 2,5cm vrstvu živého rašeliníkového mechu vymytého od hlíny a vymáchaného v růžovém roztoku hypermanganu. (Já běžně používám ten, co mi roste v zastíněných a mokrých místech trávníku. Musí to být mech, co roste v kyselém prostředí a vytáhne se trochu do výšky, ne ty lesní sametové bochánky, ty chytají plíseň). 5) Mech zalít do 1/3 dešťovou vodou (ne studenou) a 6) nad mech postavit keiku, taky vydezinfikovanou v roztoku hypermanganu a oschlou. Ten 1 kořínek může být špičkou (ne hlouběji kvůli hnilobě) zapíchnutý do mechu. Lístky by neměly mít styk s mechem ani se stěnami petky => hniloba a plíseň. Lze si pomoct kousky polystyrenu, nebo keiku přivázat ke špejli... 7) Vrátit vrchní polovinu petky zpět a místo víčka 8) přiklopit hliníkovým kalíškem od čajové svíčky propíchaným vidličkou => kvůli proudění vzduchu (vlastní vynález) . 9) Postavit do tepla a na světlo bez přímého slunka. Je potřeba každý den zvednout volnou polovinu petky, pozdravit kytičku – tím vyvětrat a zas přoklopit. 10) Zalévat (jen je-li třeba) postřikem dešťovkou na stěny volné poloviny petky (nikdy ne na tělo kytičky), voda steče do mechu. Ale pozor, nepřehnat vlhko => rychle hnije. Pokud mech začne hynout, hned vyměnit za nový. Lze ho najít i pod sněhem. Keika ve "skleníčku" pustí další kořeny, a teprve pak může přijít do substrátu pro orchideje + běžná péče. Držím vám palce. Ida
Děkuji, Iduško, za podrobný popis práce. S orchidejemi takové zkušenosti nemám, jen v práci jsem jich měla pár na starosti. Tak si teď pohraju. Množím okrasné keře, skalničky i stromky, tak trpělivost a cit snad mám.
Nakonec jsem se večer vrátila i pro tu starou orchidej, zkusím ji vzkřísit. Ty poslední - horní lístečky má zdravé, ostatní 3 páry jsou docela kožovitě seschlé, ale zelené, možná se napijou. Je poznat, že jeden nejspodnější pár listů byl ustřižený. Dala jsem ji na hodinu do odstáté vody. Nevypadá mohutně, je taková hustá, kompaktní a roste jí asi pět nových stříbrozelených kořínků. Kvůli této už si ten orchidejový substrát pořídím. Pak se zas budu ptát, kdy a jak přesadit? Teď bych asi počkala, rostlina si zažila svou krizi bez vody v přístřešku. Uvidíme.
Zdravím vás ještě jednou, Liško. Nemáte zač děkovat. Mám radost, když můžu trochu prospět. Je mi jasné, že jste "děvče" srostlé s přírodou, a "zelenými" oběma palci. Ještě k té dospělé orchidce. Teď jí prospěje dešťová voda (ohřátá na 30°C + trocha hypermanganu na světle růžovou barvu), protože na rozdíl od odstáté kohoutkové, obsahuje vhodné živiny pro posílení. Ponořte ji i s částí krčku, listy nechte nad hladinou. Nechte pít 2 dny (vodu nepřihřívat, nechat zchladlou na teplotu okolí). Pokud se "hadrovaté" listy nevzpamatují, otočte ji vzhůru nohama, a ponořte všechno kromě kořenů zase na 2 dny. Pak dobře vyklepat vodu ze srdíčka a klidně ještě na 2 dny kořeny dolů s listy venku. (Prospívá nechat na vzduchu část, kterou může orchidka dýchat). Pokud se listy ani po těch 6 dnech nevzpamatují, život jim skončil. Pak nechte kytku oschnout, a ty povadlé listy opatrně, ale hrubou silou odtrhejte. Pod nimi jsou zárodky nových kořenů, které bez přikrytí starými listy rychleji vyrostou, a budou silnější a vitálnější. Všechny rány (i po event. odstřižení špatných kořenů vydezinfikovanými nůžkami) nutno zasypat mletou skořicí. Pokud má dost zdravých původních kořenů, můžete hned sázet do substrátu. Vyplatí se, při nákupu substrátu pro orchideje, hmatem vybrat sáček s co největšími kusy. Drobotinu nebrat. Ještě se může stát, že hrůzou o život vyhodí květní stvol, ten bych odstřihla, aby nevysiloval. Tak ať se vše podaří. Ida
Keiki s jedním kořínkem jsem pěstoval tak, že jsem ji zasadil do průhledného květináče se substrátem na orchidee a dal na okno. Druhý rok kvetla. Žádná věda.
Ido, oznamuji, že se mi podařilo obě rostliny zachránit. Mateční orchidej už je pevná, horní dvě dvojice listů lesklé, ostatní už nevisí, ale mají turgor a vyrazilo i několik nových kořínků.. Ani není poznat, že to byla vyschlá troska.
S tou "dcerkou" to byl experiment. Nemohla jsem dodržet Vaše rady, jelikož se nevešla do pet láhve. Na to, že z ní vyrůstal jen jediný kořínek, měla listy s rozpětím přes 12cm. Tak jsem vymyslela sestavu: průhledný květináček s rostlinkou naplněný ošetřenou kůrou podle vašeho receptu jsem vsadila natěsno do vrchní půlky vyšší skleněné nádoby s vodou tak, aby koneček kořínku mohl pít, ale jinak byl v substrátu, skrz který občas doplním vodu /zatím jen 2x/, abych udržela hladinu. Na to celé jsem navlíkla mikrotenový sáček. Za ty 3 týdny má orchidejka rozpětí 15 cm a roste jí nejen další kořínek, ale v srdíčku maličké nové lístečky. Zvlhčuji jí vzduch, že občas špricnu vodu pod sáček na tu sklenici. Teď už mohu být jen zvědavá, jaké asi jednou bude mít květy. Díky!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.