Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké trvalky do skalky?

Od: 1230 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

na jaře budu dělat na zahradě skalku. Jaké trvalky bych tam mohla zasadit?

Kromě netřesků, chtěla bych nějaké medonosné.Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

senior
hodnocení

4x

Na skalku spíše skalničky. Ty jsou totiž nízké a krásně kvetou. Mnohé trvalky jsou totiž velmi vysoké, takže i z těch si musíte vybrat nízkou, nebo mini variantu. Velký výběr mají v zahradnictví Krulichovi v Praze. Na jejich stránkách se dočtete všechno potřebné, jak je skalnička vysoká, kdy kvete, co potřebuje, atd. Mají ty stránky pěkně přehledné. Tady jich máte pár vyjmenovaných:

Medonosné rostliny do skalky

Tvoří-li součást vaší zahrady skalka, pořiďte si do ní některé nízké medonosné skalničky. Existuje mnoho druhů, které nemají žádné zvláštní nároky na pěstování.

Už za prvních dubnových dnů může kvést asi deset centimetrů vysoká polštářová tařička (Aubretia x cultorum Royal Blue a Royal Red) zbarvená buď modře, nebo červenavě.

Od počátku dubna kvete také dobře známá medonosná trvalka plicník lékařský (Pulmonaria alternifolia). Daří se mu i ve stinných partiích, v zahradě bývá spolu s jívami prvním zdrojem potravy pro včely. Je nenáročný, nízký a dá se využít i jako půdokryvná rostlina.

V bílé barvě najdete mezi medonosnými rostlinami nízký, asi patnácticentimetrový huseník (Arabis caucasica Floreplena) . Plnější květy se rozvíjejí od konce března a kvetou během měsíce dubna.

Na obruby záhonů nebo chodníků se hodí žlutě kvetoucí chudina drsnoplodá (Draba lasiocarpa) dorůstající pouhých pět centimetrů. Kvete od konce dubna do konce května.

Nizoučká, tmavě růžová mateřídouška kmínová (Thymus herba) kvete počátkem léta, dobromysl obecná (Origanum vulgaris Compactum) od července do konce září.

hodnocení

1x

Včely řádí na mateřídouškách, levanduli, kosmatcích

hodnocení

1x
Snadnější pro údržbu je vysazení více kusů stejných trvalek k sobě, pokud se sází jen malinké ostrůvky, rostlinky vrůstající do sebe je těžší uhlídat, aby rychleji se šířící trvalka nezarostla tu pomaleji rostoucí. To, že trvalka dobře přezimuje nestačí. Vždy je dobré si pamatovat několik druhů, které chutnají slimákům - musí se hlídat kosmatec delosperma, nižší druhy zvonků i jednoleté afrikány.
Pozor na lithiodoru, ta se mi rozrůstala o 1m do každé strany za rok. Tak by hned zničila pomalou drabu nebo kociánek.
Některé trvalky se moc vysemeňují, třeba kohoutek věncový i obyčejné vyšší oregano, také meduňka. Z oregana mi hodně vyhovovalo žluté. Pro sklizeň jsem také sháněla v obchodu tu nejvonnější variantu zeleného oregana (ale ne do skalky). Ve skalce mám vytrvalou majoránku, nádherně voní. Saturejku jen horskou vytrvalou, kvete pozdě, hmyz ji v tu dobu ocení.
Nejvděčnější jsou pro mne rozchodníky, je moc druhů a hmyz je miluje. Rozchodníky, saturejka i mateřídouška (já miluji citronovou) vydrží v suchém vedru úplně bez zálivky. Nezalévám ani trávu kostřavu sivou.
Rozchodníky lze omrknout na netu v zahradnictví Lukonbulbs, velkou nabídku má zahradnictví Flos i Spomyšl. Podle barev listů, barev květů a výšky si podle rostlin nakreslete plánek, jaké barvy Vám sedí vedle sebe. Stačí zadat na netu: "trvalky stříbrné" a pokračovat dál. I nižší rozrazil nebo rožec může být hezký.

liska5
hodnocení

0x

Floxíčky, tařičky, saxifragy-lomikameny, minikosateček, karafiát skalkový, drába- neboli chudina, lze i krokusy-cibuloviny, co se vysazují teď v říjnu a kvetou první zjara. Medonosná bude mateřídouška, saturejka, tymián...

Mně se moc líbí výrazně modrá kamejka a růžová gypsophyla - mini nevěstin závoj.

hodnocení

0x

Dcera založila skalku a má tam všelijaké skalničky tak, aby kvetly v různou dobru. Sem tam píchla letničku, ty kvetou celé léto. Ted jsem jí z mojí zahrádky dala růžové rozchodníky, jsou hezké po celý rok.

petr2000*
hodnocení

0x

Zkuste rozchodníky, netřesky, plazivé floxy, tařičku, trávničku, rožec, karafiáty, hosty, orlíčky, kokardy, zvonek, nízké borovičky a nebo také saxifragu, určitě se vám bude dařit, jsou to nezmaři a nevymrznou... Petr

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]