Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výchovný řez třešně

Od: juelen odpovědí: 12 změna:
Prosím poraďte. Mám třešeň na podnoži colt odrůda burlat. Dva zahradníci vc. Toho od kterého mám tu tresinku ( je to opravdu odborník starý pán ovocnářství dělá jeho rodina již několik generací). Mi poradili že při koupi a následném prvním řezu stromku před výsadbou( jarni) už ho mám nechat nastoupit do první plodnosti bez řezu a až po nastoupení plodnosti stromek prostrihat. Jinde na internetu studují že by se měl dělat 2-3 roky po sobě výchovný řez tak jak? Stromku se daří až na běžnou strupovitost kterou nebudu řešit jinak než tím že uklidím spadané listí pod stromkem má od letošního jara do teď přírůstky kolem 80cm foto díky za odborné názory
Výchovný řez třešně

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

juelen
24.09.20 15:15
hodnocení

Fotky
Výchovný řez třešně #2
Výchovný řez třešně #3

jabraka*
hodnocení

0x

Hlavní důvod prostřihu bych viděl ve vytvoření kotlové korunky se čtyřmi kosterními větvemi.V dalších letech bych udržoval kosterní větve i s obrostem tak,aby končily v jedné rovině,poslední očko ven z koruny.Uvnitř koruny - kotle jen krátký obrost,dlouhé svislé letorosty odstraňovat.

JABRAKA

juelen
hodnocení

Takže si vybrat 4 které jdou v cca nejlepších stupních cca 45...a co nejvíc ven ty co jsou uvnitř vystřihnout. Vybrané 4 na jaře sestrihnout o cca 1/3 na venkovní očko do cca stejně roviny? Nenechávat tedy jak radil ovocnář do první plodnosti a následny střih?

floro*
hodnocení

0x
Ano, pánové mají pravdu. Nicméně v pár následných letech je důležité mírně poopravovat.
Zjednoduste dvojaky - zdvojené větve, jednu máte na fotce nad rukou, na druhé straně je nejspíš taky.
Za další nechte pouze 4 kosterní větve, ideálně v různé více a každou jiným směrem.
Pokud budou ponechane kosterní větve přibližně stejně dlouhé tak nezakracujte.
juelen
hodnocení

Dobrý den ty dvojaky u ruky jdou z každé zastrihnute větvičky při koupi panem ovocnarem. Takže na jaře výběru ty s nejlepším sklonem a nejlépe situované co nejpravidelnější kolem kmínku a zastrihnu na stejné velikosti na venkovní očka pokud budou rozdíly v délkách děkuji moc
floro*

Ano, protože vyrašili dvě očka - jedno hned pod střihem, a ještě jedno další. Peckoviny to tak dělají. Proto je nutné se výchovnému řezu ještě věnovat.

jinak peckoviny se řežou buď teď nebo až za květu. Ne na jaře.

juelen
hodnocení

Opravdu? A je jedno jakou větev si vyberu? Ta co bude lépe situována? Zajímavé ovocnář zastrihl stromek letos na jaře když jsem stromek kupoval a co jsem četl tak výchovný řez na jaře, udržovací při plodech tak jak tedy to jsem z toho blázen takže udržet pouze 4 kosterní větve ty silnější a lépe situované a zastřihnout je na stejnou ysku řez tedy teď a nebo až na jaře !?( Předjaří)
priklad11*

Rozhodně na jaře. Ten řez v květu především platí u silnějších větví. Takže ponechat 4 kosterní větve rovnoměrně rozložené. Neměly by vyrůstat z jednoho místa na kmínku, ale měly by být nad sebou. Na jaře proto, že některá větev může namrznout a bude nepoužitelná.

juelen
hodnocení

Já si říkám že na jaře se provádějí výchovné řezy no...takže takto to udělám tím mi vznikne vlastně kotlíkové korunka...a třetím rokem už ty kosterní větve zas jen zakratim? Tam se mi zase rozdvojí po tom dvouročnim řezu předpokládám takže zase vyberu jede a ten následně na venkovní pupen zakratim? A všechny obrostlý již nechávat a nebo ty uvnitř stromu vystříhat
juelen
hodnocení

Oprava ne obrostlý ale obrosty
floro*

Pokud přesazujete nový stromek, řez se musí udělat a je jedno jaký to je druh, protože jde o život toho stromku (jednoduše řečeno - vykopáním přišel o většinu kořenů, tudíž by nestačili vytáhnout mízu a živiny do nadzemní části).

Pokud se pak jedná o výchovný řez, je důležité jej volit podle druhu stromku. Jabloň a hrušeň se řeže na jaře (nebo v létě), peckoviny až po míze do konce srpna. A to kvůli tomu, že špatně hojí (pokud vůbec) rány.

Kotlovintou korunu už máte zapěstovanou - není tam terminál, ale větve směřující do stran. Vy jen potřebujete vyjednotit dvojáky. Jinak máte ji roubovanou na coltu, což je slabě rostloucí podnož vhodná na zákrsky, takže až půjde do plodnosti nečekejte velké přírůstky a nesnažte se příliš řezat. To co se odstraňuje směřující do koruny, tak jsou výhony (ten poznáte podle tlouštky, jako je třeba právě u tech dvojáků), ne obrost. Pokud nezakrátíte příliš, tak zdvojení nebude. To se projevuje právě pod tu 1/3 délky a u silně zakrácených výhonů. Je pravidlo, že čím výhon zakrátíte, tím silněji se rozvětví. To lze použít právě u řezu po výsadbě, nebo když potřebujete novou větev vypěwstovat. Někdo takhle ale řeže stále i staré stromy a pak se diví, že nemá žádné plody jen dřevo a dřevo.

Můžu doporučit videa pana Urbánka. Má jich spoustu, věnované různým druhům i řezům v různým životných fázích.

U druhého videa u hned prvního ještě nezasazeného stromku vysvětluje větvení po zakrácní větví

jabraka*
hodnocení

0x

Především měj na paměti radu:Čím víc řežeš,tím víc roste.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]