Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám otázku. Dělal jsem poprvé v životě kvas ze švestek, a ačkoliv jsem naplnil nádoby do 4/5 tak asi přes víkend začal bublat více. No byl přiklopen víčkem, ale ze strachu, že to vyteče to nechal jeden člen rodiny otevřené a šel tam vzduch, mohl se kvas nějak poškodit, když to bylo 2 dny otevřené. Kvas kvasí asi týden. Děkuji za info. Za jak dlouho je to tak vykvašené, když už to hned druhý den kvasilo a bublalo? Díky za rady.
SK
Kvašení ovoce je biologie a chemie.Podmínjky jsou jasné.Pro úspěšné kvašení je potřeba dostatek cukru v ovoci,čistota všeho a kvasinky.Sladké švestky,naplno zralé obsahují obvykle kolem 10 % cukru.Kvasinky ho zpracují na alkohol,oxid uhličitý a vodu.Dioba kvašení bývá podle teploty asi 6 týdnů.Kvašení probíhá bez přístupu vzduchu,důležitý je odvod oxidu uhličitého .Vše se může urychlit rozmělněním ovoce..Sám vzduch nevytvoří podmínky pro octové kvašení,nečistotou se do kvasu dostanou nevhodné kvasinky(octové),ty teprve způsobí změnu chemie,a cukr se začne měnit na kyselinu octovou.
Stejně se někdy stane,že do kvasu vniknou kvasinky mléčého kvašení,vzniká kyselina mléčná,k vas pak vykazuje výrazný zápach.
Já používám ke kvašení ovoce rozmixované a kvasím v běžných kyblících od stavebních hmot,vložím čistý PE pytel na odpady,ten dukladně nahoře zatočím a vytlačím ještě vzduchovou bublinu.Po zavíčkování nádoby vložím do chladné komory.
Ovoce předem svařím v MW troubě tím odstraním cizí kvasinky a vsypu sáček s vinnými kvasinkami(do vychladlého obsahu.)Po 6 týdnech při teplotě 20 st C je možné obsah vypálit.
Vinné kvasinky jsou schopny zkvasit až 13 % cukru v kvasu.Pokud změříte cukroměrem = cukru,lze vypočítat výtěžnost.
Poud je cukru málo,lze ho i doplnit do obsahu 13%.V obecních palírnách je to ale zakázáno-.
Děkuji za rady. Ještě se zeptám, jsou to plastové bečky se šroubovacím uzávěrem o objemu 50L. Mám ten uzávěr zavřít naplno na závit? Nebo nechat jen přiložené víčko, mám strach aby ta nádoba nepraskla. Děkuji.
SK
Hm, sakryš, snad nebude vadit, že jsem tam dal takové vkládatelné víčko, co se tam "vmáčkne" a na to je pak ještě to víko se závitem, které jsem jen přiložil. To by snad případně mohlo "vystřelit" a unikat, nebo ne? To vnitřní víčko je takové z pružného plastu co se tam "vecvakne" Pro nezkušeného je to alchymie
Ještě dotázek, až bude kvas podle termínu "vykvašen" mám ty horní okvašené, od pěny švestky, co asi tedy udělají tu tzv. deku odebrat aby nespadly do zbytku štávy a vyhodit? Tj. nechat jen tu štávu a tu zavézt do pálenice?
Určitě je ještě čas. Hlavně aby rozmixované, podrcené, či jinak narušené švestky byly ve vodě. Voda se přidává. Kvasinky fungují ve vodním roztoku. Co se týče pecek tak to jsou různé názory. Někdo je odstraní, někdo nechá část, někdo kvasí s peckami. Ovšem do palirny opětovně někdo z kvasu pecky, nebo část, ze dna nádoby odstraní.
Tady je vše
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.