Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v zahradnictví jsem si koupila roubovaný meloun, ale netuším, co z něj vyrostlo.
Vypadá jako tmavě zelená žebrovaná dýně, při rozkrojení též jak dýně. Barva dužiny je žlutavě oranžová a chuťově je to dýně bez chuti. Listy jsou zelené s bílým žilkováním.
Dodávám fotky, vypadá na fotce malá, ale je 2x větší než Hokaido a má 5 kg.
Potřebuji jestli lze použít či nikoliv ke konzumaci.
No možná 3x větší než Hokaido
Je to dýně a je rozhodně jedlá. Uvnitř by měla být sytě oranžová. A je vyzrálá, některé druhy dýní jsou právě zelené. Doufám, že jste ji nevyhodila, jestli je to kterou znám, tak je výborné chuti. A ono i hokaido může vyrůst do váhy několika kilogramů. V obchodech je neuvidíte, protože by je nikdo nekoupil, většinou se prodávají na váhu a kilo je dost drahé. Ale když je pěstujete doma, tak když se rostlině daří dobře, tak jsem měla i 3 kilové. Letos mám maximum jen 2 kila.
Hokaido také pěstuji a věřte mi značně se liší. Sytě oranžové to není, právě zdá se mi, že je nezralé.
Já jsem ale nepsala, že to co máte na fotkách, je to běžně u nás prodávané oranžové hokaido. To jste to špatně pochopila. Psala jsem, že to je dýně. Jako je třeba tahle. Ale existuje i hokaido přesně takové, jaké máte na fotce. Prostě je to zelené hokaido, ale uvnitř je oranžové. Proto jsem psala, že uvnitř by měla být oranžová, ne na povrchu. Dýní existuje mnoho všelijakých druhů a všechny jsou jedlé. Dokonce i ty okrasné, ale záleží na tom, do kdy. Ty malé okrasné lidé většinou nejedí, protože je pěstují jen na ozdobu. Ale klidně je sníst mohou, ale hned po sklizni, pak už jsou moc tvrdé. Jelikož já miluji všechny dýně a tykve, tak o tom také trochu vím a s melounem bych si tykev nespletla.
Já Vás pochopila, jen jsem se špatně vyjádřila.
Zelené Hokaido znám, měla jsem to potěšení.
Tato dýně je hodně hrbolatá. Tím oranžovým jsem myslela vnitřek, který bohužel není.
Tudíž je nezralá, zkoušela jsem rozkrájet, ale nešlo to vůbec od slupky, kde to bylo
u ní ještězelené. Takže kompot nebude, zkusím ji upéct.
Upečená bude určitě dobrá. A asi máte: Dýně Marina di Chioggia. Tato temně zelená vrásčitá tykev pochází ze severovýchodní Itálie, z města Chioggia. Má velmi tuhou slupku, která se za syrova jen velmi špatně loupe, proto je lepší dýni nejdřív nakrájet a podusit a teprve poté dužinu vydlabat lžící. Dužinu má sytě oranžovou, velmi chutnou, sladkou a masitou, chutí trochu připomíná mrkev. U nás je její známost teprve v plenkách, v Itálii se jí ale přezdívá královna dýní – je to velmi stará a oblíbená odrůda. Dobrá zpráva pro zahradníky je, že je poměrně nenáročná na pěstování.">tuhle, tu jsem teda ještě neměla a nechám si přivézt semínka kamarádkou přímo z Itálie. Pokud ta Vaše teda není uvnitř ještě oranžová, tak asi opravdu ještě nebyla zralá. Ale ona by došla a dozrála by ve spíži. Na kompot by jí bylo stejně škoda. Na kompoty je lepší dýně Goliáš, která má třeba i 10 kilo. Já teda sladké kompoty z dýně nemusím vůbec, protože je mám nejraději na slano. Nejraději grilované, nebo přidávám k bramborám, půl na půl a udělám z kaši a to je fakt dobrota, nebo do polévky a ta nemusí být jenom z dýně. Přidám i jinou zeleninu. Prostě dýně miluji, jsou zdravé, dobré a nejsou vůbec kalorické.
Mám ještě jednu, zkusím nechat dozrát a uvidíme.
Děkuji ale jinak za info.
My máme kompot rádi, dělám ho z Hokaido, je měkké a perfektní. Dělám s ananasovou nebo mandarinkovou nebo mangovou šťávou. Je super. A milujeme krémovou polévku z Hokaido
No nechci Vám do toho kecat, ale zrovna hokaido se na kompoty nehodí. Ty "ananasové" kompoty s umělou chemickou trestí se dělávaly za komunistů, protože ananas, nebo ty mandarinky nebyly k dostání. Dnes můžete koupit pravý ananas všude a i ty kompoty, které z ananasu jsou. Ale na ty kompoty s různou chemickou příchutí se v domácím prostředí používaly dýně Goliáš, právě proto, že mají jednak dužinu pevnou a nerozvaří se a hlavně jsou skoro bez chuti, tak ta umělá tresť byla výrazně cítit. No a Hokaido má specifickou, nasládlou chuť a je měkké, tak není vhodné na kompoty, které musíte určitou dobu sterilizovat při vysoké teplotě. Takže ze zdravého se tím udělá nezdravé. No a mandarinky jsou také normálně v prodeji. Polévka z hokaida je v pořádku, ale na kompoty je ho opravdu škoda. Navíc vydrží uložené ve spíži, nebo ve sklepě několik měsíců a tak je k dispozici v čerstvém stavu docela dlouhou dobu. Ale jak říkám, je to Vaše chuť a Vaše zdraví. V dnešní době se člověk snaží všem těm umělýcm chemickým přípravkům pokud možno vyhnout, protože jsou přítomny skoro všude v kupovaných potravinách, tak je docela škoda ještě si to sama dávat do jídla, které si člověk udělá doma. Tak jestli to dáváte i dětem, tak se nad tím raději přece jenom zamyslete. Dříve jsme neměli možnost všechno Vámi jmenované ovoce koupit, ale dnes už nemusíte dělat náhražky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.