Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uschlý/spálený habr, proč?

Od: habrobecny* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

před měsícem jsem mezi spon živého plotu z habru obecného položil netkanou textili pro zabránění růstu plevelu. Habry byl sázeny minulé jaro a podzim. Současně velké cca 1 metr.

V poslední době se ale na listech objevuje usychání a spálení. Napadlo mě, že to může být ta kořenová plíseň Rosellinia necatrix.

1) Myslíte, že netkaná textilie tomu mohla v negativním smyslu pomoci?

2) Napadlo mě, že to mohlo být způsobeno i silným sluncem během srpna, jelikož většina habrů je celý den na přímém slunci.

PS: Dodám fotky co nejdříve budu moci a zkontroluji kořeny uschlých habrů. Chápu, že bez fotografiíí je to předpovídání z kávové sedliny. Budu rád za váš odhad a co si myslíte o netkané textilii k habrům. Pravděpodobně to odsoudíte jako nesmysl.

doplněno 22.09.20 16:07:

Dobrý den, zde přikládám avizované fotografie. Budu rád za každý postřeh, radu.

Děkuji mnohokrát

PS: Je vhodný přihnojit cereritem v tomto zářijovém období? Četl jsem, že je vhodnější přihnojovat do června, aby nové výhonky stihly "zdřevnatět" a nebyly náchylné k mrazu.

doplněno 22.09.20 16:08:

Update 3: Jsou to tři různé rostliny habru obecného.

Uschlý/spálený habr, proč?
Uschlý/spálený habr, proč? #2
Uschlý/spálený habr, proč? #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud jste celé léto nezaléval je to určitě uschlé. Když jsem kopnul do záhonu, tak je suchý durch a to je občas zalitý.

floro*
hodnocení

2x
Obecně je netkaná textilie pro půdu a kořeny rostlin velká zátěž. Dnes už se v odborných kruzích proti textilii stavíme negativně. Textilie je velká bariéra pro výměnu plynů (vzduch do půdy, metan z půdy), bariéra pro život mikro a makroedafonu, organická hmota se do půdy také nemá jak dostat, navíc pokud máte tam opravdu prsnatku, tak textilie určitě přispěla velkou měrou.
Místo textilie jako mulč použijte přírodní mulč jako je pravidelně dodávána v tenké vrstvě tráva že sekačky, sláma, kůra, listí. Pokud budete udržovat ve vrstvě alespoň 7 až 10 cm, je ještě účinnější než nějaká textilie proti plevelům, případně se z mulče velmi dobře plejí, drží v půdě vodu, dodává rozkladem živiny a organickou hmotu, která pak tyto živiny drží. Je to stejné jako na zemědělské půdě - chybí-li organická hmota, chybí i živiny a voda.
habrobecny*

Děkuji za obsáhlou odpověď zahrnující implikace netkané textilie. Dává to smysl. Chystám se tedy tu textilii co nejdříve odstranit.

Dá se v tomto případě dělt ještě něco jiného? Nějaký selektivní fungicid, který by kořenům pomohl, ale neuškodil? Napadlo mě horní vrstvu půdy jemně rozhrnout, aby byla sušší a sušší půda tak nebyla tak ideálním prostředím pro plíseň.

Děkuji

floro*
Fungicid aplikovaný do půdy vybije i jiné symbioticke houby. A rostliny bez nich fakticky nedokážou žít. Tudíž určitě ne.
Nakyprit můžete, ale to uděláte i pletim, zas opatrně na to, ať kořeny, které jsou vždy ve svrchní vrstvě půdy, nepoškodíte. Dobré je bezplevelny udržovat aspoň 50-60 cm široký pás. Jde také i o konkurenci trávy v kořenovém prostoru. A namulcujte. Tím podpoříte makroedafon (žížaly a jiné vrtave živočichy) a ten vám půdu nakypri a provzdusni bez práce. A nahnojte draselný hnojivem. To pomáhá vyzravani pletiv a rostliny jsou pak odolnější.
A dejte sem tufotku, by mě zajímalo, jak to vypada.
habrobecny*

Dobrý den,

v úterý jsem výše přidal tři fotografie tří různých habrů v různých fází. Netkanou textilii jsem již odstranil. Chystám se tam po vašem doporučení dát přírodní mulč ve formě vrstvy slámy a na to vrstvu kůry. Napadla mě tato kombinace, protože předpokládám že samotná sláma by po čase brzo odlétala do okolí.

Má smysl teď na konci září smysl přihnojovat draselným hnojivem? Někde jsem se dočetl, že to bylo mě být udeláno do konce srpna, aby nové výhonky stihly "zdřevnatět" a tím pádem se stát odolnýmy proti mrazu.

Děkuji mnohokrát za vaši odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]