Přátelé, kamarádi. Udělal jsem si menší procházku po polnostech a na listech javorů jsem objevil černé fleky. Jako by někdo stromy pocákal černou barvou. Je to jen na javorech. Na jiných stromech rostoucích o pár metrů vedle není nic. Nějaká plíseň? Nebo jakási jiná potvora? Jen mě zajímá, co to vlastně vůbec je? V životě jsem nic podobného neviděl. Není problém strom vyléčit motorovou pilou.
Je to Svraštělka javorová. Na jaře s těch výtrusů se zase usadí na listech a bude se to opakovat .Listy spálit.U nás to je všude.Takže by to museli udělat všichni co to mají.
Není potřeba kácet. Na podzim se vyskytuje zcela běžně, jen jste si toho nikdy nevsiml. Končí nejdůležitější fáze vegetace stromů, ať seznam to líbí nebo ne, přichází podzim a stromy už začínají stahovat živiny z listů do dřeva (reakce na chladnější noci a rána a délku dne). No a přichází takové pro podzim typické choroby (jevy ne jen u javoru) , které ale strom už moc neovlivňuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.