Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černé fleky na listech javorů

Od: jenyk® odpovědí: 3 změna:
Přátelé, kamarádi.
Udělal jsem si menší procházku po polnostech a na listech javorů jsem objevil černé fleky. Jako by někdo stromy pocákal černou barvou. Je to jen na javorech. Na jiných stromech rostoucích o pár metrů vedle není nic. Nějaká plíseň? Nebo jakási jiná potvora?
Jen mě zajímá, co to vlastně vůbec je? V životě jsem nic podobného neviděl.
Není problém strom vyléčit motorovou pilou.

Černé fleky na listech javorů

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

futra
hodnocení

2x

Je to Svraštělka javorová. Na jaře s těch výtrusů se zase usadí na listech a bude se to opakovat .Listy spálit.U nás to je všude.Takže by to museli udělat všichni co to mají.

hodnocení

Aha. Díky za informaci.

floro*
hodnocení

0x
Není potřeba kácet. Na podzim se vyskytuje zcela běžně, jen jste si toho nikdy nevsiml. Končí nejdůležitější fáze vegetace stromů, ať seznam to líbí nebo ne, přichází podzim a stromy už začínají stahovat živiny z listů do dřeva (reakce na chladnější noci a rána a délku dne). No a přichází takové pro podzim typické choroby (jevy ne jen u javoru) , které ale strom už moc neovlivňuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]