Nejste přihlášen/a.
Máme zahradu 4 tis.m2 a různě po ploše se objevují řadu let krtince. Už nás nebaví je pořád rozhrnovat a při sekání krtince samozřejmě vadí. Byla nám dána rada strčit do díry karbid, zalít jej vodou a zahrnout díru zemí. V díře se začne se vytvářet zapáchající dým. Nemá někdo zkušenost jestli je tento postup účinný? Doufáme, že krtek uteče a neotráví se. Pro velikost zahrady a množství krtin (dokonce i krtčích hradů) jsou různé pasti, plašiče atd. nevhodné. Děkujeme za radu.
Já používám právě ten elektronický plašič. Funguje. Tedy když funguje, první vydržel akorát záruku. Ale na velké plochy to obravdu není, člověk by utratil majlant.
Na odlehčenou. Jako alternativa ke karbidu byl údajně doporučován propan-butan. Bratr jednoho kolegy z práce se chtěl zbavit hryzce. Vzal tedy propanbutanovou láhev, hadici zastrčil do díry a otevřel ventil. Nějakou dobu napouštěl, ale smrad se mu nezdál dostatečný. Asi v pominutí smyslů se rozhodl, že postup vylepší a u díry škrtl sirkou. Takový úspěch nečekal. Hryzec se stěhoval k sousedovi a to okamžitě. Spolu s ním i hlína ze záhonků .
Podobná otázka už tady byla nedávno.
Ano, karbid jsem vyzkoušela a zabral. Držela jsem se návodu na krabičce (žádnou vodu jsem ale nelila, zem byla vlhká sama o sobě dost).
Jenom je potřeba vytrvat, krtek neuteče hned, ale dělá si nové chodby, kde to nepáchne. Musíte hlídat a hned, jak udělá další a další krtinec, aplikovat karbid.
Zahradu mám cca 2500 m2 (ale jsem na to sama) a krtince jsem kontrolovala aspoň každý 2. den. Byla jsem fakt dost zoufalá, co krtek (určitě jich bylo víc) dělal, ale už u mě nebydlí .
Tak jsme opakovaně zkoušeli karbid - neopomohlo. Přitvrdili jsme a zakoupili opakovaně dýmovnice. Teď jsme byli zkontrolovat zahradu a je to jakoby se nic neaplikovalo. Krtince jsou zase. Začínám se vytáčet a asi budu vraždit! Prevít jeden. Vlastně jich tam máme celou kolonii. Chtělo by to nějakého krtkobijce co to umí. Četli jsme řadu rad a přemýšlíme jak na ně až se nám z hlavy kouří. Zatím jsem pro dělobuch. Nakonec to vzdáme a zase budeme chodit s hráběma a rozhrabovat a rozhrabovat. Nebo že by jsme zahradu prodali? Je v pěkném místě u lesa...
Tady máte videonávod:
Co pomohlo u nás, to byl sirný knot. Nám taky furt něco dělalo díry a cestičky pod zemí, nepomáhalo ani vyplavení, tak jsem koupil v drogerii sirný knot, nastříhal a zapálil, po pořádném rozhoření šoupnul do všech nalezených děr a hned přikryl dlaždicí nebo kýblem. Od té doby nic...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.