Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obří pokojovka- jak o ni pečovat

Od: cvalenka odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, ahoj. Před lety jsme si koupili v Bauhausu tuto rostlinu. Dobře se jí daří, a hodně nám vyrostla. Neznáme název, takže si nemohu vyhledat co má ráda a co ne, jak přesazovat atd. Už teď má tak obří a těžký květináč, že jí nemáme kam dát, ale manžel k ní má velké citové poutu :-D Poradíte mi prosím co je to za rostlinu a jak přesazovat, jestli dá zredukovat a podobně? Sama neudrží svou váhu a přepadává do stran, podpěrné tyče jí také neunesou. Děkuji moc a nezlobte se na mě, že jsem takový amatér:)

Obří pokojovka- jak o ni pečovat

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pravděpodobně se jedná o philodendron.

Jeho pěstování není příliš náročné.Zkopíroval jsem celou péči:

Požadavky na pěstování

Světlo:Rostlině vyhovuje jasné, rozptýlené světlo. Přímé slunce nesnášejí.Teplota:Běžná pokojová teplota je vyhovující. V zimě by teplota neměla klesnout pod 13 ° C.Voda:Pravidelně zaléváme, v zimě by substrát nikdy neměl zůstat suchý. Pozor však na promáčení.Vlhkost:V létě i v zimě ve vytápěných místnostech rostlinu pravidelně rosíme. Květináč s rostlinou rovněž umístíme do misky s vlhkými oblázky.Hnojení:V době vegetace hnojíme každých 14 dní standardním tekutým hnojivem.Množení:Množí se stonkovými řízky, které zakořeňují při teplotě půdy 20 - 24 ° C.Přesazování:Mladé rostliny přesazujeme každoročně vždy zjara. Starším rostlinám vyměňujeme horní díl zeminy.Zemina:jednotná zemina nebo rašelinový substrátČištění:Lesk na listy ji nevadí.Problémy:Pokud listy na okraji slzí, je převlhčený substrát. Příliš vody také způsobuje žloutnutí listů. Při zalévání vápenitou vodou nebo při vyschnutí substrátu špičky listů hnědnou.

JABRAKA

hodnocení

2x

Rostlina asi patří mezi áronovité. A mezi nimi bych tipovala na nějaký druh filodendronu. Co má ráda a co ne. Vzhedem k tomu, že se jí tak daří, ji pěstujete správně. Přesazovat se má na jaře, ale velké a staré rostliny přijímají změny poměrně dobře. Asi bych opravdu přesadila hned. Zeminu kupte s názem "pro pokojové rostliny", případně "pro pokojové rostliny ozdobné listem". Pokud nejde květináč sundat snadno, tak mezi možnostmi "zachovat květináč a poškodit kořeny", nebo "zničit květináč a co nejméně ublížit kořenům" volím samozřejmě druhou možnost.

Pokud se kácí málo a rozhodnete se pro přesazování na jaře, doporučuji místo opěrných tyčí zatížit květináč těžkým kamenem. Ale nic vápenatého.

Lepší fotka kmínku by mohla lépe napovědět, co je to za rostlinu. Fotka květináče (velikost) by zase napověděla, jestli je přesazení v nevhodnou dobu nutné.

hodnocení

2x

Za chvíli začnou topit a rostlině se na topení nebude líbit. Já bych ji posunula a uvázala ke skříňce nábytku. Také si myslím, že si dá líbit seříznutí, klidně v polovině. Co v květináči zůstane, poroste. Co uříznete, dejte do vody, pustí kořeny a máte ještě jednu rostlinu. Takhle to dělávám s monsterou, nejspíše to bude příbuzná té vaší, už nějakých 50 let. Zakládám novou už poněkolikáté a časem jen zkracuji.

Obří pokojovka- jak o ni pečovat #2

petr2000*
hodnocení

0x

Pravděpodobně jde o filodendron domesticum, zalévat jednou za týden odstátou vodou a klidně i hodně (už kvůli té velikosti) a nejlépe do misky. Chce rozptýlené světlo, ne slunce. Také potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost. Petr

doplněno 09.09.20 18:42:

Jak píší ostatní, kvetináč něčím zatěžte. Také tak některé rostliny mám. A klidně si můžete odštípnout kosek, dát zakořenit do vody a zasadit. To, co je v květináči, znovu obrazí. A rázem máte dvě tři hezké rostliny. Rozhodně by si zasloužila přesazení, je nádherná.

futra
hodnocení

0x

Co jsem viděla v knížce nebo obchodě tak Filodendrony se přivazují k takové té tyči co je omotaná kokosovým vláknem.Strčí se doprostřed květináče a z boku se k ní přivazují výhony.Ty se také mohou časem trošku přichycovat kořínky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]