Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nechat dozrát zelená rajčata?

Od: boban® odpovědí: 10 změna:

Musel jsem otrhat zelená rajčata, protože by se do nich dala plíseň, která už byla na mnoha částech stonku rostlin.

zatím jsem je dal na terasu, kde na ně bude svítit Slunce. Máte nějaký lepší způsob?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nechtěně jsem srazia na zem pár zelených rajčat. Dala jsem je na poličku do sklípku, je tam tma, vlhko a chlano...krásně červenají jedno po druhém, až se tomu divím.:)

hodnocení

2x

Na slunce ne, ale právě do někam do tmy. Loni jsem měla úplně zelená rajčata v papírových krabicích v komoře a postupně dozrávala až do vánoc. Neměla už tak výraznou chuť, ale rozhodně byla daleko chutnější, než ty z obchodu. Občas je prohlédnout a vyhodit ty, které by se začaly kazit. Ale nesmí být v plodech ta plíseň.

hodnocení

1x
Vyzkoušel jsem už párkrát vložit mezi rajčata pár kusů zralejších jablek. Ta vylučují etylén, ten podporuje vyzrávání. Nejen u rajčat...
.
Zkuste rajčata rozdělit na dvě hromádky, přibližně stejně zelené, do jedné dejte jablka. Porovnejte účinky!
ben®

hejkal - tento "trik" se používá u rajčat alespoň trochu červených, ale u zcela zelených jsem k tomu skeptický. Jinak, také prý pomáhá dozrání rajčat, když se mezi ně vloží několik pěkně červených (např. kupovaných v obchodě) a zakryje se papírem.

senior
hodnocení

1x

Rajčata rozložte na pár dní na tácek. Projeví se, které je napadené a které je v pořádku. Takže, jak píše suzymon, nechat déle a postupně odebírat, což je dobrá metoda, zelenina bude drahá.

Též se odpočinkem sníží obsah solaninu.

Potom můžete kromě té marmelády udělat čatní ze zelených jablíček spolu s normálním jablkem, nebo je obalit jako řízek. A to smažené rajče jsem tedy také neznala.

Zde jsou tři recepty. recepty.blesk.cz/...

Jinak je též můžete přidat do čalamády k zelí.

hodnocení

0x

Světlo a pokojová teplota.

doplněno 06.09.20 22:28:

Plíseň na stoncích a listech neznamená automaticky plíseň i na plodech. Můžou dozrát i úplně zelená.

kenav

Pokud byla plisen na rostline je uz i v tech zelenych plodech,vyhodit.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud jsou opravdu zcela zelená, tak už nedozrají a později je vyhodíte (asi začnou černat). Pokud se nebojíte plísně, tak je více způsobů (a na internetu návodů či receptů), jak zpracovat zelená rajčata (např. na marmeládu). Zdravím!

hodnocení

0x

Naskladajte ich do 4 l sklenice a jemne prikryjete viečkom. Potom to uložte na slnečné miesto v izbe.

floro*
hodnocení

0x
Úplně jednoduše nechte na parapetů za oknem na tácu. Dozraji úplně v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]