Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Réva, co s ní?

Od: sebor® odpovědí: 15 změna:

Ahoj, dostal jsem tuto sazenic révy. Chci ji zasadit - teď, nebo nechat na jaro, jak zkrátit, moc otázek, jsem laik. Díky! Sebor

Réva, co s ní?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Já bych v první řadě rostlinu v květináči zavlažil.
Potom bych hledal vhodné místo na zasazení, protože do jara by mohla zaschnout.
Nevíme, jaká je to odrůda, i tak úroda z jednoho kořene na výrobu vína nebude stačit. Takže asi na mlsání, na zastínění proti pohledům a slunci a pod.
Zakrátil bych ten dlouhý výhon na úroveň ostatních. Na jaře usmerňoval výhony do stěny podle potřeby.

hodnocení

Zdravím, děkuji za odpověď. Náhodou nebyla zalitá. Prý se jedná o tmavě a sladké plody. Chtel bych ji zasadit na místo, kde mám nyní, asi 15 let, starý keř s malými, asi 1 cm velkými, sladkokys. plody, sama pecicka. Na místo dám starý kompost. Vše dělám jen tak, že mně to baví a zajímá, co z toho bude:). Ještě nevím, jak moc to zkrátit. Sebor

hodnocení

Ahoj, tak jsem řevu zasadil do kompostove země. Teď ji potřebuji pokrátit, má tři výhony a nevím, jak na to, jak moc hluboko. Poradíte prosím? Sebor

Réva, co s ní? #2
neo®

zdravím , pokud mohu poradit ,tak letos nic nekrátit. Nechte ji jak je, jen stonky (réví) snad to píšu spravně ,které před zimou vyzraje (bude mít tmavě hnědou barvu stonku) bude mít šanci příští rok ,že budou růst.Jinak réva se stříhá ,až opadají listy, vinaři od unora do poloviny března . Ovšem jde o polohu kde jste já jsem v 457m.n.m. a i když jsem víno stříhal koncem dubna tak k žádnému slzení nedošlo. Letos bych je jen přihnojil tím to

a před zimou přihrnul ke stonku kompost co jste ji zasadil ,asi do výšky 15cm , a na jaře odhrnout. Co mě pomohlo je tento

kanál

pokud pochopíte princip ,tak vlastne skoro všecno příští rok ostříhate ,nechate dve očka, zapichnete k vínu prut -roxor. Co bych udělal už ted a k němu budete vyvazovat budoucí kmínek...

hodnocení

Taktéž zdravím, děkuji za fundovanou odpověď, která mi moc pomohla! Kristalon "podzim" mám, tak ho použiju. Ještě jednou díky!Sebor

hodnocení

Před chvílí jsem vložil tuto otázku na jiném místě. Takto teď vypadá loňská sazenice a nevím co vystipnout. Poradíte, prosím? Sebor
Réva, co s ní? #3
Réva, co s ní? #4
Réva, co s ní? #5

mate59
hodnocení

0x

Odpověděl jsem vám na tom jiném místě.

hodnocení

Ahoj, nemůžu zde najít Vaši radu. Nechal a vyvázal nejsilnější odnoz, tak uvidím . Ještě jednou děkuji! Sebor
Réva, co s ní? #6
neo®

Zdravím,takto by to mělo vypadat.Uvidíme jak vyroste ,je vylamovat zálistky a zalevat případně přihnojit. Potom nafotit ,stačí v únoru , jak pokračovat.

hodnocení

Zdravim Vás, Vaše odpověď mě potěšila. Zařídím se podle Vaši rady. Ještě jednou díky! Sebor
mate59

Máte to dobře,ještě bych to přivázal o ten bambus tak,aby byl kmínek rostl rovně.

hodnocení

Ok, stalo se

hodnocení

Ahoj, po delší době posílám foto mé vinné révy. Roste jako blázen . Poradíte mi prosím, jak ji zastřihnout? Oranžově jsem nakreslil, jak roste a její odnože. Díky moc! Sebor PS: starý kmen révy odstraním.
Réva, co s ní? #7
neo®

Zdravím

Asi vás nepotěším, ale můj názor je ten , že sice réva roste ale ma přílíš slabý stonek . Je určité pravidlo za dostatečnou sílu stonku se považuje průměr tužky. Nemusíte se toho držet, ale něco na tom je , hlavně když nemáte pěstováni révy k obživě. Tak proč nepočkat na ten správný růst.

Pokud se vrátím k otázce: Ráva se stříhá ,až ji opadají listy ,nejlépe ovšem je po zimě ,ta vyselektuje která část stonku révy nevyzrála, únor -březen.(zdravá a živá část bude po střihu zelená)

To co bych u vaší udělal a co jsem udělal i u mé kde přiložím v příloze je na jaře révu znovu dole u kmínku zastřihnout na dvě očka z kmínku který letos rostl.Vše okolo odstranit co kolem rostlo ,(dal jsem to do koužku s šipkou).

Potom co proste vybrat jeden nejsilnější, druhý odlomit.

K přílohám: váš obr. je jasný střih na dvě očka . Jen doplním vylamovat zálistky ,nesmí se větvit.Na fotce bych řekl že to levé rameno je zálistek.

U mých fotek : 1-1a je réva sázená 17.5. a pokud stonek vyzraje do jara tak ho potom potáhnu středem plotu co je naproti.

Foto: 2 a 3 je rozdíl kdy u ,,2"jsem rok počkal a ,,3"jsem nechal. Obě révy jsou tři roky staré dvojka je Afúz ali

trojka Chrupka bílá. A ta jednička je odrůda Petra

Réva, co s ní? #8
Réva, co s ní? #9
Réva, co s ní? #10
jiofa

U jeho révy byla chyba, že všechny rašící výhony, listy na kmínku neodstranňoval až do výše plánovaných tažňů. Potom z jara mohl tažně pokrátit na dvě očka u slabšího a 4 u silnějšího výhonu . Kmínek by postupně zesiloval. Stala se chyba ihned na začátku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]