Nejste přihlášen/a.
Prosím všechny zelináře o odpověď.
Mám prvním rokem 2 malé žluté cukety a mám z nich prales i když jsou od sebe nasazené 3 m. Sháněla jsem radu v místním zahradnictví a paní na otázku, zda stříhat spodní listy u cukety mi sdělila - příroda si poradí
Takže zase nic nevím. Dnes jsem pár listů ostříhala a vás odborníků se ptám " Mám se s nimi rozloučit, zdechnou mi a nebo to přežijí?" Rodí jak blázen, průběžně spotřebovávám a nyní má každá cuketa kolem 20 ks miniaturních cuket.
Pro mě je to novina. Nikdy jsem ani neslyšel, že by se stříhaly listy na cuketách. Že si lidi likvidují rajčata, to jo, ale proč i cukety. Co bude další?
Cuket se plíseň nechytá. Padlí ano.
Děkuji za odpovědi. Není to rozmar, rajčata nestříhám, ale tyhle cukety mi po stranách již zcela překryly jahody, které po třetí kvetou. Ustřižením pár listů jsem vlastně jahody vysvobodila. Plíseň nemám na ničem.
Protože listy a nejen u cukety,zasychají, některé šednou nebo jsou napadené, vždy je odstraňuji. Na okolních zahradách už bez stříkání nikdo nemá okurky , ani rajčata, dýně jim takyhnijí,ale protože všechno špatné stříhám a snažím se, aby rostlina měla vzduch,ještě pořád sbírám rajčata a okurky, sice méně, ale sbírám, Cuket a dýní mám taky dost, a všechno bez stříkání.
No já jsem někde četla, že jakmile se objeví na listech cukety začínající padlí, tak se má list ihned odstranit, aby se nemuselo stříkat chemií a padlí se nerozšířilo na celou rostlinu. Já cukety prohlížím a dělám to tak a zatím je vše v pořádku. Ony rostou nové listy a cukety mám pěkné. Už jsem ze dvou rostlin letos sklidila několik kilo. Já ale sklízím malé, nenechávám narůst do velkých rozměrů, protože je jím jako přílohu, nebo do polévek, nebo si z nich udělám čerstvý salát. Buchty a "bramboráky" nejím a zapečené mi moc nechutnají. Ale teď jsem udělala takový pokus a naložila do olivového oleje a česneku a koření, jako nakládám lilky a jsou moc dobré. Vydrží v lednici hodně dlouho a jsou čím dál lepší. Ty jím za studena, jen tak, třeba knějakému grilovanému masu. Ale jiní lidé jedí s pečivem. Já pečivo nejím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.