Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám odstraňovat staré rostliny? Jak?

Od: bimbam® odpovědí: 7 změna:

Zdravím! Před časem jsem velmi levně získala odkvetlou orchidej. Brzy znovu vykvetla a sama jsem si ji určila jako oncidium. Rostlině se daří. Na první fotce je to vidět. Když jí byl plný květináč a "lezla ven", násilně jsem ji rozdělila na tři kusy. Ale neodstranila jsem ani jednu z těch pahlíz(?), které zbývají v květináčích po odkvětu. Jsou vidět na druhé fotce. A to nejsou ty úplně nejstarší. Ty nejstarší jsou už hodně scvrklé. Lehce vytáhnout z květináče nejdou. Je to jen estetický problém? To by mi nevadilo. Nebo pomáhají rostlinu vyživovat? Nebo spíš ubírají sil? Co s nimi?

Dále by mě zajímal nejvhodnější typ květináče. Koupila jsem to v normálním hndědém plastu. Po rozsazení jsem volila květináče průhledné.

Mám odstraňovat staré rostliny? Jak?
Mám odstraňovat staré rostliny? Jak? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x
Zdravím. Myslím, že toto není oncidium. Oncidia mají listy velmi měkké a dlouhé, ve 2. třetině se jim ohýbyjí, a hlavně, jejich květy jsou malé a ve velkém množství (klidně kolem 50) na rozvětveném stvolu. Ta vaše má nahloučené květy na konci stvolu. Oncidia taky mají, vzhledem k délce listů, větší pahlízy, než má vaše orchidej. Řekla bych, že máte nějakého mezidruhového křížence 2listé kattley. Ale: jsou květy vonné? Vyrůstají z pahlízy, která nekvete, 2 (hodně pevné) listy, nebo se mi to jen zdá? Jsou dospělé funkční pahlízy potažené tenkou šedavou slupkou? Můžete vyfotit samotný 1 kvítek? Každopádně, orchideje s pahlízami rozsadit tak, aby zůstaly nejméně 3 srostlé pahlízy s listem, a všechny drátovité bílé kořeny dát do substrátu (hnědé či černé odstranit). Přirostlé pahlízy vyživují tu, která kvete. Žluté pahlízy bez listů odstranit, již nejsou funkční, a mohou začít hnít či plesnivět. Taky se v nich rádi ubytovávají škůdci. Skupinku funkčních pahlíz vsadit do květníku tak, aby ty nejstarší byly těsně u zadního (nejdál od světla) okraje, a ta nejmladší měla prostor růst a tvořit nové, mladé a tedy květuschopné pahlízy směrem ke světlu. Průsvitným květníkem jste nic nezkazila. Kdyby nic jiného, uvidíte, jak se daří kořenům, kolik mají vlhkosti a zda nemají breberky. Pokud je vaše orchidka skutečně několikanásobný kříženec kattleje, potřebuje i trochu Ca dodaného v podobě kamínků + trochu černého uhlí. Ale uvidíme. Ida
hodnocení

Moc a moc děkuji za odpověď! Ohledně názvu to možná ještě upřesníme. Prohlížela jsem si obrázky kattleyí a jejich listy se mi zdají jiné (kulatější konce) a květy mnohem větší. Tenká slupka - spíše drobné odlupující se šupiny. A jen na těch nejmladších pahlízách. Vůně - myslím, že slaboučká. Za týden nebo tak nějak se objeví první květy. Nafotím. Pěstování, jak píšete, bude pro orchideje s pahlízami hodně podobné. Jeden květináč jsem dala kamarádce. Informace jí předám. Případné přesazování - ještě te´d, nebo raději klasicky na jaře? Jedné rostlině totiž rostou nové pahlízy vysoko nad květináč - "do vzduchu". U druhé je zase ta nejmladší pahlíza skoro u stěny květináče. Celkově považuji tuto rostlinu za poměrně odolnou, do jara by měla vydržet.

jabraka*
hodnocení

3x

Máme jich několik,samy řeknou,kdy je už konec.Chce to je udržovat v kondici pravidelnou hnojivou zálivkou,po dvou letech vyjmout z květináče,namočit do vody přes noc a znovu zasadit do nového substrátu.V řádném případě neodstraňovat vzdušné kořeny.

JABRAKA

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím, @bimbam. Vaše orchidej může být Zygopetalum, což je botanický druh, který je snad nejsnáze pěstovatelný a velmi ochotně kvetoucí (na podzim a v zimě), navíc květy jsou odolné a vydrží dlouho (i ve váze). Stavba květu by i tomuto odpovídala. Ale květ na poslední fotce nese na spodním pysku jasnou kresbu druhu "Miltonie", tak se přikláním k orchideji "Kambrie" (Cambria = Vuylstekeara). Jedná se o mnohanásobného mezidruhového křížence hybridních orchidejí = uměle křížením vyšlechtěných, které se v přírodě nikde nevyskytují, a zřejmě by tam ani nemohly růst. Všechny si nesou geny jak druhu Zygopetalum (pro nenáročnost pěstování, délku kvetení, odolnost, tvar květu a přídavek modré barvy (ztmavuje a pomáhá s fialovými a vínovými odstíny), tak Miltonia (vkládá potomkům vůni, kresbu a zvětšuje květy), ale i to Oncidium (schopnost dlouho vydržet bez vody (pahlíza) a zvýšit počet květů na stvolu + žlutá barva), Katleja (vůni a odolnost vůči průvanu + barvy), Brassia (zmenšuje kytku a dodává kompaktnost pro bytové pěstování, + event. další ... Jsou již ověření ustálení kříženci třeba jen 3 nebo 4 stále stejných jedinců. Celé je to komerční záležitost (což je dobře, protože skoro všechny čistě botanické orchideje by nám doma zahynuly pro náročnost na specifické podmínky, a nemají zdaleka tak krásné a vonné květy jako hybridy). Botanici světa se shodli, že se tito kříženci budou souhrnně jmenovat "Vuylstekeara" syn. "Cambria" = česky "Kambrie". K nám se zatím dováží především Kambrie = Vuylstekeara ze 3 odrůd orchidejí: Odontoglossum + Kohlioda + Miltonia, proto myslím, že máte právě tohoto šlechtěnce. Pěstování pak bude souhrn nároků těchto 3 druhů. Přeju, ať vám orchidka pěkně roste a krásně kvete a voní. Ida

doplněno 11.09.20 10:51:

Nemáte zač. :) Ida

hodnocení

Moc děkuji za tak obsáhlé a odborné sdělení. Je o velmi zajímavé!

hodnocení

Pro bližší určení druhu přidávám detail květu.

Mám odstraňovat staré rostliny? Jak? #3
futra

Prolezla jsem internet a je to podle něj oncidium.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]