Dobrý den, poprosila bych Vás o radu. Mám doma juku z IKEA, měla jsem dvě v jednom květináči, ale jedna (ta menší - viz. foto) začala hnít. Potírala jsem ji rány na dříku / kmeni roztokem hypermanganu, ale nějak to nepomohlo. Nemyslím si, že by byla přelitá, takže původ hniloby do dnes nevím... Každopádně ta malá je pryč, listy odpadly a kmen / dřík je velmi měkký. Myslíte, že ji stačí odříznout, nebo je nutné ji vyndat i s kořeny? Obávám se totiž, že má kořeny spletené s tou větší jukou. A nevím, jestli bych při vydávání té malé neponičila i kořeny té velké juky... Ještě doplňující otázka pro ujištění. Vím, že se má zalévat malým množství vody. Zalévám 1-2x za dva tydny (podle sluníčka a teploty) cca 60-100 ml odstáté vody. Až když je hlína zvrchu suchá. Je v teple na světlém místě, ale přímé slunce na ni svítí jen později odpoledne tak 2-3 hodiny. Je podle Vás zálivka odpovídající? Nerada bych, aby uhnila tato zbývající nebo neopak uschla Děkuji Vám Karolína
Neuhnila, udusila se Vám v tom mrňavém květináči. Přesadit!
karolina01
Myslíte, že je to opravdu ten důvod? kmen popraskal a vytekala z něho zapáchající tekutina. Kdyby rostlina měla málo místa, tak bych čekala, že prostě jen uschne...
Že má prťavý květník je pravda. Zálivku v tom futrálu nelze kontrolovat, takže klidně uhnila. Navíc kořeny múžou ucpat odtok a rostlinu máte jak ve vaně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.