Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je toto za druh bobule na stromě?

Od: willybrandt* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
jak se nazývá tato bobule na tom stromě? Děkuji.

Co je toto za druh bobule na stromě?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

4x

Tisinka. M.

doplněno 21.08.20 10:34:

A nebo taky míšek.

doplněno 21.08.20 10:46:

Dobrý dotaz;)

Tis je kompletně celý jedovatý, právě kromě těchto tisinek. Ty jsou velmi dobré, ale při jejich konzumaci je třeba myslet na to, že obsahují i pecičku, která je jedovatá také. Proto je většina lidí nejí, riziko tu vždy je. Já je jím, ale jen ožužlám dužinu a vyplivnu. M.

willybrandt*
hodnocení

Je to jedlé nebo jedovaté?
willybrandt*
hodnocení

Takže přímo tyto bobulky nejsou jedovaté? Nedošlo ke konzumaci, ale spíš o zavadění.
Člověk, když si přečte něco na internetu, už myslí na konec.
72mona

Jé, tak to se vůbec nebojte. Kdyby to bylo až tak extrémně nebezpečné, že by i dotyk vadil, tak se takovou potvoru budeme snažit držet dál od lidí a nebudeme ji sázet do parků a zahrad ;) M.

willybrandt*
hodnocení

Děkuju za odpověď.
Akorát rozmáčknutý plod nepříjemně lepí. Šťáva mi z prstů šla špatně otřít.

floro*
hodnocení

4x

Jedovatý je hodně. Ale ne dotykem, ale požitím. Udává se asi 50 - 100 g jehličí jako smrtelná dávka. U semen pak 5 kousků. Semena ale musíte rozkousnout, pokud ne, tak trávicím traktem projde beze změny.

Jedlé je červené oplodí kolem semene. To je životní strategie tisu - láká ptáky, který se na něm živí a semena pak roznáší po okolí.

Jinak zajímavostí je, že se z tisu získává lék, který se použává v klasickém lékařství při léčbě rakoviny ženských orgánů.

figurek*
hodnocení

2x

semínko Tisu. Divím se, že máte široko daleko jen jedno. U nás v parku jich najdete na každé větvi úplný nával, skoro jako na obrázku dole.

Co je toto za druh bobule na stromě? #2
72mona

Tady u nás jsou také pouze jednotlivě. Sousedi ho mají za zahradou. M.

willybrandt*
hodnocení

Je jich tam víc, ale zajímalo by mě, jak nebezpečné to je? :)
liska5

Já mám pocit, že na tisu je všechno jedovaté, i to semínko v míšku. jen ten míšek ne.

hodnocení

0x

Měli jsme je na chatě a vykáceli jsme je. Mohlo je požít nějaké zvířátko nebo dítě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]