Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nemůžu to nikde najít,tak mi snad poradíte zde.
Můžu romnožit koriandr setý řížkováním?
Případně, pokud ne, jak jinak kromě semeny?
Děkuji
0x
Řízkovat můžete dřeviny, nikoliv byliny. Takže ten koriandr jedině semeny. Navíc koriandr je jednoletka, takže vysévat každoročně.
0x
To je zajímavý článek o množení bylin.
Koriandr jsem tam ale nenašla. Obecně, pokud to jde, je jistější a rychlejší množit bylinky hřížením, zahrnutím plazivé části hlínou (než řízkováním). Takový stonek utvoří kořínky. To je snadné u mateřídoušky, tymiánu, oregana, rozmarýnu..
U rostlin, jako je koriandr obvykle nejde rostlinu množit z květního stvolu, je tuhý a dutý. Pokud netvoří širší trs, tak ani u základu není odkud malé části odtrhnout. Takže jediná část rostliny zbývá kořenový řízek. Ten musí být u rostlin starší, mladší by hned uschnul, a když jde odebrat, tak trvá nějaký i delší čas, než se rostlině povede vyrašit. To už ale do zimy nestihne a pokud se rostlina pěstuje pro nadzemní část, tak ji nová rostlina vytvořit nestihne a mateční se poškodí a zbrzdí se její růst. Zdá se, že je takové množení nevýhodné, tak se neuvádí. Kořeny by jít rozmnožit možná mohl. Pokud mrkev utvoří rozvětvený dvojkořen, po oddělení by měla nať vyrůstat z obou kořenů. Jenže mrkev má silný neusychající kořen.
0x
Podle mého rozumu ne. To je jako byste chtěli řízkovat mrkev. Natě jsem neslyšela, že by zakořenily, ale podívám se na odkaz v odpovědi kami
Řízkování koriandru opravdu asi nikde na netu není
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.