Popínavý na pergolu, nebo jen k pergole posazený? Třeba nějaké jalovce. Těch je více druhů - tvarů a barev, brsleny - taky různé druhy. Potravu pro ptáky mívají spíš ty opadavé, jako muchovník, aronie, kdoulovec, kanads.borůvka...
Popínavý na pergolu, nebo jen k pergole posazený? Třeba nějaké jalovce. Těch je více druhů - tvarů a barev, brsleny, rododendrony, pieris, hortenzie, tavola, waigelie, ořechoplodec - taky různé druhy. Potravu pro ptáky mívají spíš ty opadavé, jako muchovník, aronie, kdoulovec, kanads.borůvka, okrasná bezinka s tmavými listy... Ideálně, když zajedete do okradného zahradnictví, aby Vám doporučili, co se hodí do Vašich podmínek / slunce, kyselost půdy,.../
Mě se líbí letní šeřík komule - motýlí keř. Jen bych asi nevysadila jen keř, ale ke keři centranthus ruber, šantu vyšší druh fialovou a nějaký rozchodník. Komule a centranthus se ale dost vysemeňuje. Kvetou celé léto a lákají motýly a hmyz. Bílá komule je ale až moc vysoká, ta nejtmavší zase není vidět z dálky květ. Takže promyslet z jaké dálky chci vidět květy, obecně. Komule ale možná nemá tak zajímavý tvar keře. Nebo naopak červenou růži třeba Nina weibull, tvarovat do malinko vyššího keříku a okolo ní několik trvalek. Je ale nutné odkvetlé květy odstraňovat, růže ale tolik hmyz neláká.
Z neopadavych keřů mám asi nejradši zimolez, který roste pomaleji - lonicera nitida, jsou i s barevnými listy. Nebo neopadavý berberis, pěkné nabízelo zahradnictví Žižka nebo Díké, nemá ale listy příjemné na dotek nebo mívá trny. Nebo naopak miluji kalinu vrásčitolistou nebo pražskou. Kalina je ale mohutná, vysazují ji do parků, k pergole se svojí velikostí nehodí. Buxus je nižší, má různé barvy listů třeba buxus variegata. Odolnost tohohle přes zimu ale neznám. Zajímavý je ilex crenata s malými listy, ten mi ale zahynul a starší v parku se mi tak nelibil. U ptačího zobu se mi také nelíbil tvar keře, pokud byl starší. Tis má nádherné barevné varianty, ale má jedovatá semínka. Tůje mívají i zvláštnější odolné varianty, které vypadají úžasně a každý rok je ještě hezčí. Thuja whipcord. Pro mne je to asi úplně nejhezčí jehličnan. Mívá nádherný tvar. Je rozčepýřený, "vtipný".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.