Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora pro révu

Od: honzik75 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, máme na zahradě u domu loňské sazenice révy, které máme v plánu nechat pnout spíš pro radost a odstínění. Čekal jsem, jak se ujmou a vypadá to dobře. Nejpozději na jaře bych chtěl tedy postavit oporu cca 3 - 4 metry na délku, cca 2 metry na výšku. V minimalistické variantě 2 sloupky a mezi to dráty, jako oporu. Pozink, stejně takový máme plot. Ale bude to stačit, bez vzpěr? Nevím, váhám a hledám, jak to zrealizovat. Zda stačí 2 sloupky zabetonovat, nebo bude jistější (nutné) použít vzpěru. Jinde jsem použil i zemní vrut, je super, ale myslím, že beton bude jistější. A kvalitní taky něco stojí. Nebo použít 2 silnější sloupky (pozink hranol) bez vzpěr? Jak byste to udělali? Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

0x

Dám radu, jak to mám u domu od r. 1996 na jižní straně, což doufám máte u domu rovněž.. 6 metrů délky, 2m výšky. Pouze na konci zabetonované lešenářské trubky 2,50 výšky (50 cm do betonu díra 20 cm průměr) bez vzpruh, které nejsou třeba. Mezi na stejné díly 4 hranoly cca 6x6cm zatlučené do země. Natažené dvojdrátí (žádný špónung) ve třech výškách-80 cm-140-200 cm. Napínací drát na pletivo. Víno udržujte dle řezu a vedení. Jinak budete mít mizerné hrozny a křoví. Není to složité, ale starat se tak, jak vinná réva vyžaduje. Budete mít stěnu i hrozny. Do toho dvojdrátí budete zasunovat nové letorosty.

floro*
hodnocení

0x
Nebude. Bude to táhnout sloupky k sobě. Buď vzpěry nebo dát ještě jednu trubku nahoru, vlastně jako rám.
Dobře to vypadá z dřevěných trámů na železných patkach.
Dratenku stačí dát vodorovne, první drát do výšky 90 cm. K tomu vyvázat hlavu. A pak ještě dvě řady. A dát dvojdrati. Tak jak se to dělá v produkčních Vinohradech. Slahouny se prubezne prostrkuji, upony se pak drží sama. Pak při prostrichu se snadno pruty odstraňují.

honzik75
hodnocení

díky oběma. Slunce je tam dostatek. Révu pěstuju již několik let a základní zákonitosti mi jsou jasné. Ale bylo to u zdi, tam to bylo jednoduché. Ale tady chci z toho udělat tak trochu letní zelenou clonu v prostoru. A chci se vyhnout masivním prvkům konstrukce. Betonový sloupek by mi u ženy fakt neprošel :)

floro*
Psala jsem dřevěný, ne betonový Když dáte klasiky sloupek, co se prodává na plot, tak to bude stahovat k sobe. Ty sloupky jsou dneska spíš z papíru. Je to na materiálu sulene, aby to bylo levné, pak je to tudíž i měkké. Ani ten drát prostě nenatahnete. Pokud ale použijete lesenarske trubky, jak píše pan nade mnou, tak je to jiná. Ta je mnohdm pevnější, musí splňovat jisté bezpečnostní předpisy. Ty by to udržet mohly.
honzik75
hodnocení

ano já to tak pochopil. Šulené ano, to jsou. Ale dají se sehnat i masivnější spoupky, případně hrnaté. Obyč tam určitě nedám. Proto se právě ptám, protože jsem prakticky přesvědčený, že bez vzpěry by to šlo k sobě. Jen tam právě dát něco, na co bez vzpěr půjde natáhnout dráty ve výšce 200.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]