Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej ztrácí listy

Od: iua odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, prosím o radu ohledně pěstování orchideje, mám ji už 4 roky, kvete vlastně skoro nepřetržitě. Poslední dobou ji vždy jako zčervená okraj listu, později celí list pak je žluty s černým okrajem a pak ho ustřihnu, nedávno vyrazil nový výhon na kvetení, má spoustu květu i poupata, ale list jako takový žádný. Vím, že listy květina potřebuje. Zkusila jsem přesadit do většího květníku, kořeny jsou myslím v pořádku, prosím o radu jak květinu zachránit. Děkuji

Orchidej ztrácí listy

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Vaše orchidej trpí nedostatkem živin (i když věřím, že ji asi přihnojujete). Každý list rostlinu vyživuje. Vaše skoro žádné nemá, tak nemá ani výživu. Ona totiž hyne, proto stále kvete. Chce využít šance zanechat potomstvo. V substrátu máte minimum kořenů, zato mimo jsou skoro všechny. Jenže není v přírodě, ale v teplém suchém bytě. Ze vzduchu bytu žádné potřebné živiny ani vláhu kořeny nenačerpají. Tolik kořenů mimo substrát tvoří rostliny, které mají substrát s kořeny ve tmě. Takže ty ve tmě nejsou plně funkční, a ty ve vzduchu zas nemohou čerpat výživu ani vláhu, jen světlo. Jediná pomoc => 1) odstraňte všechny květní stvoly – i ten kvetoucí. 2) Odřízněte celou nadzemní část, ošetřete ránu mletou skořicí a nechte do 2. dne pozaschnout. 3) A pak jako novou rostlinu vysaďte. Všechny na vzduchu vyrostlé kořeny (celé, nezakracované) opatrně naskládejte do nového mírně vlhkého substrátu do průsvitného květníku na orchideje. 4) Dejte květník do průsvitného (aby kořeny mohly přijímat i světlo, a nemusely zas tvořit kořeny mimo květník) obalu na orchideje (mají uprostřed vyvýšené dno umožňující nalít vodu, která zvlhčuje okolí, aniž by rostlina stála ve vodě). A pěstujte běžným způsobem. Držím palce. Ida

doplněno 18.08.20 19:12: 1) Začnu tou bílou na okně. Ta má listy v pořádku, ale je vidět, že je stará a má vyžilý a možná i zasolený substrát, mívají i zasolený povrch kořenů. Takto začne brzy strádat. Je potřeba ji zmladit a dát nový substrát. Nechte ji klidně dokvést, pak odstřihněte celý květní stvol (u kmínku) a kytku vysypejte z květníku. Vyberte nejvhodnější místo, kde rostlině odříznete spodek i se starými kořeny (+ skořici --> pozaschnout --> a vršek do nového substrátu na orchideje + porovnat ty nové pěkné kořeny, které jsou nyní mimo květník. Květník ne větší, stále stejný. A pěstujte dál, jak jste zvyklá. Po přesazení tak 2 týdny nezalévat (kvůli hnilobě místa po řezu) a 2 měsíce nehnojit. 2) Ta růžová už "mele z posledního". Tady jednat hned. Hlavně odstranit všechny květní stvoly - i ten kvetoucí (vidím jich 5) => velmi rostlinu vysilují. No a zase vše vysypat, vybrat šikovné místo někde nad povrchem substrátu, ale se všemi novými kořeny (nyní mimo květník) a vršek odříznout, a ten použít jako novou kytku do nového substrátu. Spodky orchidejí se starými kořeny vyhodit. Pozor => řezat vydezinfikovaným nožem, ať si do rány nezanesete "infekci". Ta bílá bude v pohodě, u té růžové může být již pozdě. Budu držet palce. Ida
Orchidej ztrácí listy #2

iua
hodnocení

Orchidej mám v průhledném květináči i obalu, ten co je na stole nepatří k ní, je tam špatné světlo jen ten růžový na parapetu je neprůhledný.Mám speciální na orchideje, mohu se hloupě zeptat, nemohu ji nechat odkvést a celou nadzemní část jako komplet list? A když se ještě zeptám teda na tu bílou co mám na parapetu, taky se jí stěhují ven kořeny, znamená to, že ji mám přesadit a přihnojit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]