Buď jasan nebo ořešák černý. Těžko říct, když se člověk nemůže podívat na pupeny, jestli nejde nevidí nějaký plod. Pokud tam máte několik takových krasavců, nechcete si to projít hlavou pořádně. Nechte si je zkontrolovat arboristou. Ten vám řekne zda jsou opravdu na skácení nebo ne, případně třeba bude stačit adekvátní řez, vám i vybrané jedince bezpečně skácí (jak vidno utohojednoho jednoduché místo to není) . Finančně vás to nijak nezruinuje. Bohužel dneska je taková doba, která velkým stromům nepřeje, málo úcty k velkým stromům, lidé se jich zbytečně boji a mizí ve velkém.
Děkuji všem za odpovědi, nečekal jsem takový ohlas. Strom nemá žádné plody, alespoň zatím, možná se ještě ukážou, zatím jsem na pozemku prvním rokem. Jsou zasazený vedle statku, slyšel jsem nějaké pravidlo že se ke statkům sázeli především "kaštany" a ořechy kvůli zadržení vody.
Zadržení vody ne. Ořešáky odpuzuji hmyz. A taky se sázely jako odvodňovače. Nebyly žádné izolace základu, tak sevysadil strom a ten odcerpaval vodu z podloží aby nevlhly stavby. První věcí co dnes lidi udělají při koupy starého stavení je, že vykaci všechny stromy a pak se diví, že se objevuje vlhkost. Taky stromy v létě vytvářely příjemné prostředí stínem a právě ochlazonanim (transpiraci) načež aby zase v zimě bez listí nebránily oslunení. Bylo to dost promyšlené.
Pravidlo tří jasanů u stavení měli v oblibě Němci tu v Sudetech. Aspoň jsem to vypozorovala tu na Jesenicku. Někde zůstala polorozbořená chaloupka a blízko u ní mocná jasaniska v řadě a jen pár metrů od sebe. Většinou nový majitel musel kácet, aby mohl stavět na takovém pozemku. Nebo se likvidovaly kvůli rozšíření silnice.
Na jasanech u konců větších větví by mohly zůstat střapečky stopek.
david*
Ano celkem trefné, bydlím v bývalých Sudetech a statek je ještě po Němcích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.