Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ryngle - koruna

Od: valach327* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mám správně zapěstovanou korunu na mladé Oulínské Renklodě (zasazena byla loni v dubnu, podnož Myrobalán). Kosterní větve má 2 - jeden terminál a druhá boční. Nedojde
časem k rozlomení? Pokud je koruna špatně zapěstovaná potřebuji poradit jak ji upravit a kdy. Děkuji.

Ryngle - koruna

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Nechala bych jen ten teminál a pak větve probrala, aby tam nebylo křížení nebo hned vedle sebe paralelní a zakrátila všechny o třetinu. A pokud řezat a střihat, tak ještě teď v létě, kdy se lépe hojí. Peckoviny se v zimě neřežou, hrozil by klejotok.

hodnocení

3x

Tomuto bych ani neříkal koruna a už vůbec ne zapěstovaná. Ten věšák vpravo (zřejmě tomu říkáte kosterní větev) bych ustřihnul úplně a z obrostu zapěstoval korunku. Tj. terminál a čtyří kosterní větve pravidelně rozmístěné kolem kmínku.

priklad11*
hodnocení

1x

Jo Oulinská. Taky ji mám. Žlutá bluma v poslední době z nich nic není. A když je, tak to napichají vosy a zase z ní nic není. Zahradníci vše roubuji na Mirabolán. Strom k ničemu. Nestačím odstraňovat obrost. Narouboval jsem si ji na švestkovou podnož a úplně jiný strom. Na Mirabolánu samá větev a kde nic tu nic.

No já s Vámi souhlasím, protože ji mám také. Ale co dělat, když to ti zahradníci všechno roubují na ten Mirabolán? Já s tím mám také špatné zkušenosti. Proč to teda dělají? Proč nenaroubují na jinou podnož? Práce je přece stejná. A já to neumím.

figurek*
hodnocení

1x

těch větví směřujících nahoru máte nějak moc, ne?

Zkuste vygooglit obrázky pro výchovný řez stromku.

Ryngle - koruna #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]