Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mám správně zapěstovanou korunu na mladé Oulínské Renklodě (zasazena byla loni v dubnu, podnož Myrobalán). Kosterní větve má 2 - jeden terminál a druhá boční. Nedojde časem k rozlomení? Pokud je koruna špatně zapěstovaná potřebuji poradit jak ji upravit a kdy. Děkuji.
Nechala bych jen ten teminál a pak větve probrala, aby tam nebylo křížení nebo hned vedle sebe paralelní a zakrátila všechny o třetinu. A pokud řezat a střihat, tak ještě teď v létě, kdy se lépe hojí. Peckoviny se v zimě neřežou, hrozil by klejotok.
Tomuto bych ani neříkal koruna a už vůbec ne zapěstovaná. Ten věšák vpravo (zřejmě tomu říkáte kosterní větev) bych ustřihnul úplně a z obrostu zapěstoval korunku. Tj. terminál a čtyří kosterní větve pravidelně rozmístěné kolem kmínku.
Jo Oulinská. Taky ji mám. Žlutá bluma v poslední době z nich nic není. A když je, tak to napichají vosy a zase z ní nic není. Zahradníci vše roubuji na Mirabolán. Strom k ničemu. Nestačím odstraňovat obrost. Narouboval jsem si ji na švestkovou podnož a úplně jiný strom. Na Mirabolánu samá větev a kde nic tu nic.
No já s Vámi souhlasím, protože ji mám také. Ale co dělat, když to ti zahradníci všechno roubují na ten Mirabolán? Já s tím mám také špatné zkušenosti. Proč to teda dělají? Proč nenaroubují na jinou podnož? Práce je přece stejná. A já to neumím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.