Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakytník a jeho zpracování

Od: jiricek® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám rakytník zasazený druhým rokem, takže zkušenosti se zpracováním plodů nic moc. Tentokrát byla úroda velká, tak jsem to přehnal přes odšťavňovač a ke šťávě přidal líh a slivovici tak, abych dosáhl koncentrace alkoholu asi 24 % a na 5l materiálu asi 1 kg cukru a 1 kg medu. Mělo by to stačit k potlačení kvašení, ale rozsazuje se mi to na čirou část a podíl s jemnými částečkami a pěnou. Nebude to mít vliv na stabilitu? Podotýkám, že jsem odšťavňoval směs plodů a trochy listí. Listí se sice také využívá, ale nebude způsobovat kvašení? Neměl bych to nějak přefiltrovat?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A co jste z toho vlastně chtěl mít? Proč jste do šťávy z rakytníku dával alkohol? Rakytník je plný vitamínů a kvůli tomu alkoholu je těžko využijete v plné míře. Já vylisuji rakytník a do šťávy dám pouze cukr, na litr šťávy necelé kilo normálního cukru (ne pudr) a přidám pár hvězdiček badyánu. V přikrytém hrnci nechá 48 hodin, za občasného promíchání cukr důkladně rozpustit. Žádný med tam není potřeba. No a pak jednoduše pořádně rozmíchané plním do vymytých lahví, zavřu a dám do sklepa. Dělám každý rok tak kolem 20 lahví. Schválně jsem přinesla ze sklepa lahev z loňské sklizně a posílám foto jak to vypadá když je irup ustálený a po roztřepání. U rakytníku je to vždy tak, že se obsah rozdělí. Nahoře je dužnina a dole to vypadá skoro jako čirá tekutina. Musí se před každým použitím protřepat. Já si dělám celý rok vynikající limonády. Zvláště letos, v tom horku jsem jich vypila docela dost. V rakytníku je také obsažen olej a ten, spolu s cukrem a vysokou dávkou vitaminu C zabrání kažení. Nikdy se ještě ani jedna lahev nezkazila. První foto lahev neprotřepaná a druhé po protřepání. Alkohol tam nedávám nikdy. A vidíte na fotce, že tam není ani známka po nějakém zakalení, š´táva je naprosto čirá.

Rakytník a jeho zpracování
Rakytník a jeho zpracování #2

Ještě jsem si všimla, že píšete, že tam máte nějakou pěnu. Tak tu já tam nemívám, ale kdybych měla, tak ji seberu. Ale mně se teda pěna u rakytníku nikdy neudělala. Nikdy nic nezkvasilo. Dělám tak i rybíz, ale tam ta pěna je a tak ji sbírám. Dělám všechny sirupy za studena, protože nechci přijít o vitaminy, když už se s tím patlám. Ale třeba do sirupu z květů bezinek, přidávám na litr šťávy celý citron a když se mi podaří sehnat ten nestříkaný, tak okrájím i slupky, které nechám ale jenom vylouhovat a před přelitím do lahví je vyberu.

hodnocení

1x

Myslím, že to máte zakonzervované znamenite. :) Dužina sa vždy oddeľuje, je to normálne. Penu si ale nepamätám. Tá môže byť aj z toho medu, ten sme nepoužívali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]