Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zavařil jsem 3 sklenice masáků, všechny jsem je oloupal a zkontroloval. Přesto jsem po otevření první sklenice raději uzobnul jen 3 menší kousky, kdyby se tam náhodou vloudila i nějaká jedovatá houba, tak abych se otrávil jen lehce. Prostě jen z opatrnosti. Nic mi samozřejmě nebylo, tak si myslím, že je vše OK. Moje otázka zní, jestliže jsem všechny masáky společně povařil v jednom hrnci a pak je skládal do sklenic, existuje šance, že kdyby tam byla třeba byť jediná jedovatá houba, otrava by se projevila až po konzumaci té dané plodnice, nebo by se tak jed dostal i do všech ostatních. Jinými slovy, mohu to už všechny sklenice zcela bez obav konzumovat?
Růžovky jsou nejvhodnější k rychlé úpravě, k zavařování se hodí hřib, křemenáč, ryzec, václavka..houby tužší konzistence. Prozradíte jakým způsobem jste zavařoval masáky? Jinak já bych s podezřením na 1 jedovatou ve várce vyhodila všechny 3 sklenice.
Dobrý den,
zavařoval jsem tak, že jsem je očistil, oloupal, nakrájel na menší kusy, dal do velkého hrnce, přidal sůl a vařil cca 10 minut na mírném ohni. Do vyvařených sklenic jsem vyskládal trochu mrkve na tenká kolečka, celé stroužky česneku, cibulku. Pak jsem přidal povařené scezené masáky, zase trochu zeleniny a na vrch dal snítku koprníku štětinolistého (náhrada kopru). Pak jsem je zalil horkým lákem (octový nálev 2:3, bobkový list, nové koření, pepř, deko). Pak jseště chvilku povařil ve sklenicích s povolenými víčky. Pak dotáhnul víčka, otočil dnem vzhůru a nechal vychladnout. Jsou naprosto perfektní. Křupou a mají skvělou chuť. Jelikož jsem měl všechny ty masáky v ruce několikrát, tak jsem si na 99,99 procent jistej, že jsem se nespletl. Nicméně sbíral jsě je poprvé, tak se snažím být velmi obezřetný. Ty 3 kousky jsem snědl už předevčírem.
Přidávám foto Jo a jsou krásně tuhí, bezvadně křupou.
Pokud bych měla i malou pochybnost, houbu bych vyhodila - spíš ji ani nesebrala. Ano, píšu houbu, protože třídit se má již při sběru. A ne, když je vše hotovo, pak si hodit mincí. Jinak, otrava se projevuje v řádu několika hodin. Vyčkejte a uvidíte. M.
co to je?, jak se vám tam mohla vloudit jedovatá houba, když jste zkontroloval, že to byli masáci?;
neboli jednoduchá otázka je, jak jste zkontroloval ty masáky - měli všechny rejhovanou sukýnku? - nic neřešit, konzumovat (ano vím, že rejhovanost není příznakem pro masáka, ale i pro šedivku - však proto je to bezpečnej univerzální příznak);
nevíte? - v tom pádě jak jste poznal tu masáckost? - byli všechny narůžovelí? - nic neřešit, konzumovat;
nevíte? - tak co jste na těch masácích vlastně zkontroloval?...
ale je tady zřejmě ještě podstatnější otázka - proč teď, po tý kontrole a zavaření ex post řešíte nějaký zatoulání jedovatý houby? - když jste zavařoval, snad jste věděl, že tam žádná jedovatá houba není (jinak byste ji tam necpal a nezavařoval) - proč jste teprve POTOM změnil stanovisko (to je jaksi nelogickej přístup), a nelogičnost na druhou - proč proboha řešíte, jestli z jedný jedovatý houby můžou bejt jedovatý i ostatní? - vy ty zavařený kousky zpětně ODLIŠÍTE? - co to je proboha za absurdní blbost... - z týhle nelogický zmatenosti soudím, že problém spočívá v tom, že dodatečně jste si začal sugerovat co by kdyby o nějaký jedovatý houbě a nejste schopnej racionálního uvažování... (mimochodem, máte aspoň něčim podložený, kolik by tam případně mělo těch jedovatejch hub bejt?, nebo to je čistě co by kdyby bez něčeho reálnýho?);
s čim jedovatym byste si vlastně (pokud nejste naprosto vyšinutej) mohl ty masáky splíst - s muchomůrkou tygrovanou - ta není smrtelně jedovatá... (a otrava se dostavuje rychle) - takže celkem ještě bezpečnej test je snědení menší dávky, po nulovejch potížích o něco větší dávku - žádný potíže - žádný "vloudění"... (jen si příznaky otravy nesmíte nasugerovat)
už vidím, jak ty zavařený houby pod vlivem dalších odpovědí vyhazujete... - pokud se vyskytujete v Praze, mám řešení - než abyste to vyhazoval, dejte houby mně (pozor nekupuju, jen zabraňuju plejtvání (-: , můžu jen recipročně poskytnout prázdný zavařovačky), já si na nich někdy pochutnám (a pak sem můžu napsat rozuzlení, ale to si budou muset všichni počkat, já si zavařený věci spíš schovávám než konzumuju (uznávám,že to je zas moje duševní vyšinutost, no každej máme něco...))
P.S. jo, už jsem váš dotaz pochopil (to je tak, když se rychle odpovídá na něco, co si člověk dostatečně pozorně nepřečte, jen přelítne, klasická chyba...) - z vašeho hlediska by mělo bejt dobře, kdyby nějaká (silně hypotetická) jedovatá houba otrávila (a co nejrovnoměrnějc) celou směs, jen se obávám, že na to vám asi s dostatečnou přesností nikdo neodpoví, to už je dost vysoká škola mykologická, jak ta která (v úvahu přicházející) houba předává (podle typu zpracování) toxiny do okolí;
no, muj resultát se tím nijak podstatně nemění, já bych to moc neřešil, dejte si teď o něco víc, napotřetí normální porci, tím to mějte za uspokojivě prověřený, a další 2 zavařovačky si uschovejte na příhodný kulinářský příležitosti
(výhoda okamžitýho otevření spočívá v tom, že můžete porovnat, jestli a nakolik se chuť naloženejch masáků mění v závislosti na době skladování (jen si musíte ty chutě nějak zapamatovat, příp. zaznamenat))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.