Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druhy seker

Od: jethro® odpovědí: 6 změna:
Mám na chalupě několik seker. Ale dotaz se týká těchto dvou. Jejich rozdílný tvar je daný jejich rozdílným určením (kácecí, štípací, odvětvovací...) nebo je to jen design? A ten otvor v jedné z nich je k čemu?
Druhy seker
Druhy seker #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ta s tím otvorem je tesařská sekera a otvor slouží k vytahování hřebíků z trámů.

Ta druhá je podle mě běžná univerzální sekera, například na štípání drobnějšího dříví. Jestli má nějaký název netuším. *nevi*

Neslouží na vytahování hřebíků to V čko, které je u hlavy sekery? V tomto místě je sekera silná a tudíž by nešlo podebrat hlavu hřebíku. Ale přiznám se, že sám nevím a jsem zvědavý na co by tento otvor sloužil. Levou bych použil na štípání ev tesařinu a pravá na odvětvování.

Ten otvor je vazne na hrebiky, ty uz povytazne. Odpoved je OK :)

mak*

Je to tak jak bylo řečeno. Druhů seker je mnohem víc a některé ani nevypadají jako sekyra, ale třeba spíš jako motyka. Nebo třeba širočina je asymetrická, z jedné strany hladká, oko je vyoseno a někdy má i vyhnuté topůrko, protože sloužila na oteávání trámů (v podstatě se to podobalo hoblování). A ne každá sekyra je na dřevo, třeba řeznická.

...Ten otvor je vazne na hrebiky, ty uz povytazne...v tomto případě je to možné. Takovou sekeru nemám, ale věřím.

Ja s tým otvorom ťahám klince. Najprv ich popostrčím buchnutím na hrot, potom ich podkvačím do už spomínanej v-drážky, a ak je príliš dlhý a nechce sa mu, navlečiem ho do toho očka, zohnem a dovytiahnem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]