Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupila jsem si Cykas, v obchodě vypadal krásně, jenže asi tak běhěm 14-ti dnů, co jsem ho měla v bytě, sežloutly všechny 4 listy, a posléze uschly. Když ale zkusím zmáčknout kmínek tak je tvrdý, jako kdyby byl v pořádku. Kytičku jsem zalévala jen do misky a nikdy nebyl přelitý, to přece nemá cykas rád. Prosím poraďte, jestli se dá tato kytička ještě zachránit . Děkuji Lůca
Tak ten vypadá , že to má za sebou a řekla bych , že příčinou je vysoká zálivka. Zkuste ho vytáhnout ze substrátu, oklepat veškerou hlínu a podívat se na kořeny , ty uhnilé ( jsou hnědé a hadrovité) odstřihněte a rostlinu zasaďte do nové hlíny a malého květináče raději hliněného , ten obal na květináč na něj nedávejte a ostříhejte listy až u báze.Nezalívejte nejmíň týden a potom jen rosit 1x za týden a moc nestříkejte na rostlinu jen na půdu. Pokud je tam , alespoň nějaký dobrý kořen tak by se mohl chytit.V zimě se cykasy nezalívají skoro vůbec a pokud jste to zalívala do toho obalu a nechala tam navíc v tom plastovém květináči tak měl velmi vysokou vlhkost.Hodně štěstí a snad ho zachráníte.
Ano, asi to bude přelitím Stačí zalévat tak jednou týdně . A také možná suchým prostředím. Také rozhoduje umístění, chce během zimy hodně světla (na jaře a v létě pak spíš polostín). Nyní tedy odstraňte z rostliny uschlé listy a tak někdy v květnu rostlinu dejte do skleníku (přesaďte ji před tím do nevelkého květináče do lehce písčité směsi). Měl by obrazit. Během léta nechte rostlinu venku a při růstu listů zvyšte zálivku a přihnojujte. Za normálních okolností je dobré čas od času rostlinu osprchovat...
Ahoj, vypadá to bledě, ale nadějě umírá poslední. Je to podezřelé tak rychlá smrt, jak jsi ho nesla domů? Nenastydnul? Je to velice nevhodné si kupovat rostliny v zimě, mohl být ofouknutý mrazem i z auta, než ho vyloží, nebo bůhví co s ním dělali v auťáku cestou z Nizozemí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.