Nejste přihlášen/a.
JASAN - prosím o radu, jak se zbavit pařezu o průměru cca. 120 cm, který je vzdálený 1.5 metru od zdiva domu. Houby / hlíva ústřičná nedoporučena odborníkem / nejsou vhodné, rovněž chemikálie nepřipadá v úvahu, protože RD máí vlastní studnu a nemůžu riskovat, že se tato dostane do spodních vod. Děkuji
Já jsem jeden velký smrkový pařez obsypala zeminou, aby tak nečněl, vrch pokryla nasbíraným mechem, aby se pařez rychleji rozkládalal a obvod jsem osázela vínovými čechravami. Ty se ještě rozrostly, takže dominují a vypadá to dobře.
Nebo ho zavezte a postavte na něm skalku
Já to myslím zcela vážně. V mém případě to bylo ve stínu vysokých jehličnanů, ve Vašem možná na prosluněné zahrádce. To pak brát v úvahu při volbě keříků nebo trvalek, kterými to osázet.
Prodávají se špalíčky s podhoubím rozkladných hub. Tak to zkombinujte, navrtejte otvory, natlučte ty naočkované čepy, zalévejte podle návodu. Nám to fungovalo jen na některé dřeviny.
Nebo na pařez rozestavte kompozici nádob s květinami nebo stojan s nimi. Klidně i volieru.
Pařez se provrtá vrtákem většího průřezu (aspoň 12 mm.Pak se vyrobí směs z dusičnanu sodného a dřevěného uhlí a nasype do děr.Na sud mse připraví dříví na ohníček,aspoň 50 cm.a zapálí.Pokud se to povede,tak z pařezu zůstne ohořelá hromádka,ta se nechá pomalu vyhnít.Případně se celý proces zopakuje za rok.
JABRAKA
Pařezová fréza, bagr... Nebo ručně - obkopat metr daleko od pařezu, přehlodat kořeny (sekera + mafl), pak udělat noru pod pařez a vyrvat heverem. Trošku práce , ale až tak hrozný to zase neni...
Dovedu, ale spíš tipuju velký voči - takovej strom tak blízko = ten barák vedle stromu by byl kořenama nadzvedlej o půl metru
A taková dvacetitunová panenka zvedne docela dost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.