Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit pařezu

Od: p66® odpovědí: 13 změna:

JASAN - prosím o radu, jak se zbavit pařezu o průměru cca. 120 cm, který je vzdálený 1.5 metru od zdiva domu. Houby / hlíva ústřičná nedoporučena odborníkem / nejsou vhodné, rovněž chemikálie nepřipadá v úvahu, protože RD máí vlastní studnu a nemůžu riskovat, že se tato dostane do spodních vod. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

8x

Rovněž jsem řešil něco podobného 100 cm v průměru a 1 m od plotu. Odfrézovat pařez jsem uvažoval ale stejně to nic neřešilo protože odstranit mohutné rozprostírající kořeny by mělo devastující účinek v okolí. Takže jsem problém řešil výsadbou.

Jak se zbavit pařezu

111®
hodnocení

6x

pozvat si firmu co frézují pařezy..

hodnocení

3x
Ono stejně kromě frézy na pařezy nic nefunguje. Navíc takovýhle pařez se ani nedá vyvrátit s celým stromem.
Takže objednat, nechat udělat a zaplatit.
Z takovýho stromu mohlo být dost dřeva, takže nějaká koruna jistě zbyla.

Funguje. Ale bolí z toho celý člověk.

hodnocení

3x
Normálně bych ho vypálil...
Do díry, která přivádí vzduch, foukat nějakým ventilátorem a za "chvíli"je po pařezu.

youtu.be/...
Nebo pak ta fréza, ale to bude stát raketu.

No jo, jenže ten pařez na videu je uprostřed pustiny. Tazatel ho má metr a půl od baráku. Takže pro jistotu udržovat místní hasiče několik dní v pohotovosti. ;)

liska5
hodnocení

3x

Já jsem jeden velký smrkový pařez obsypala zeminou, aby tak nečněl, vrch pokryla nasbíraným mechem, aby se pařez rychleji rozkládalal a obvod jsem osázela vínovými čechravami. Ty se ještě rozrostly, takže dominují a vypadá to dobře.

Nebo ho zavezte a postavte na něm skalku*smich*

liska5

Já to myslím zcela vážně. V mém případě to bylo ve stínu vysokých jehličnanů, ve Vašem možná na prosluněné zahrádce. To pak brát v úvahu při volbě keříků nebo trvalek, kterými to osázet.

Prodávají se špalíčky s podhoubím rozkladných hub. Tak to zkombinujte, navrtejte otvory, natlučte ty naočkované čepy, zalévejte podle návodu. Nám to fungovalo jen na některé dřeviny.

Nebo na pařez rozestavte kompozici nádob s květinami nebo stojan s nimi. Klidně i volieru.

jabraka*
hodnocení

2x

Pařez se provrtá vrtákem většího průřezu (aspoň 12 mm.Pak se vyrobí směs z dusičnanu sodného a dřevěného uhlí a nasype do děr.Na sud mse připraví dříví na ohníček,aspoň 50 cm.a zapálí.Pokud se to povede,tak z pařezu zůstne ohořelá hromádka,ta se nechá pomalu vyhnít.Případně se celý proces zopakuje za rok.

JABRAKA

asd1
hodnocení

0x

Pařezová fréza, bagr... Nebo ručně - obkopat metr daleko od pařezu, přehlodat kořeny (sekera + mafl), pak udělat noru pod pařez a vyrvat heverem. Trošku práce *smich*, ale až tak hrozný to zase neni...

Nechci být kverulant, ale přátelé. Dovedete si někdo představit, jak alespoň přibližně vypadá jasanový pařez o průměru 120 cm?
Ne, že by nešel vykopat, jistě by šel. Ale byla by to nepředstavitelná práce.
asd1

Dovedu, ale spíš tipuju velký voči - takovej strom tak blízko = ten barák vedle stromu by byl kořenama nadzvedlej o půl metru ;)

A taková dvacetitunová panenka zvedne docela dost ;)

jofa*

To mi povídejte. A to musíte mít ještě k tomu pořádný vercajk (nářadí), i tak se nadřete jako kůň.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]