Nejste přihlášen/a.
Poprvé v životě zkouším množit různé okrasné keře v létě, např. kalina, zimolez, brslen, svída, motýlí keř, dřišťál. Dle návodu dám na 12hodin do tekutého stimulátoru, dokonce je pro jistotu ještě před zasazením "omočím" v práškovém stimulátoru. Některé jsem strčila pod sáček, jiné nechala na volno, v bytě na podlaze (světlo, ale ne přímé slunce). Ve stálé vlhkosti, ale buď zhnědnou nebo uschnou nebo zplesnivějí. Některé z nich množím na jaře bez problémů. Bojím se je strčit do skleníku, že by to horko nezvládly. Pokud některé přežijí, co s nimi na zimu? Venku v květináčích, do země, nebo je nechat doma? Děkuji za rady!
Některé keře jdou těžko. Záleží též na době, některé se ujmou víc zjara, jiné v srpnu. Mám zkušenost, že první odejdou ty tenčí málo dřevnaté. Jak jsou šťavnatější, snáze shnijí . Řízek by měl být odebírán nejlépe zrána. U některých se vyplatí vylomit ho tak, aby zůstala patka staršího dřeva. Nechat jen pár listů. Něco se líp ujme v mokrém písku. Když je mám v květináčích, úspěšnější bývají v hliněném, jak v plastu. Nemám na nich igelit, ale průhledné plastové kelímky. Dobré je chodit pod stromy, keře, kolikrát se najde výhonek z kořene nebo semenáč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.