Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat jestli je strom švestka mrtvý?

Od: karlosdos* odpovědí: 7 změna:

Najaře jsem si koupil stromek švestky ,zasadil a začal mít pupeny z pupenů lístky ale jenom malé. teď už uschly .jak mám poznat jestli mám stromek vykopnout ,nebo nechat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

0x

Nemá žádné zelené lupeny? Pak je kaput. Pro kontrolu odstřihněte větvičku a podívejte se na pletivo, jestli je zelené. Když ne, je to konečná. M.

liska5
hodnocení

0x

Takhle se nám to stalo, když ho podežrali hryzci. Stromek šel zlehka vykývat. A příště jsme sázeli do košů z pletiva.

karlosdos*
hodnocení

Děkuji, větvičky jsem odstřihl,ale vypadá jako že není uschlá. Byl tam přebytek vody letos.Je to z OSEVY, tak jsem myslel ,že je to kvalita , ale odešel mi i rybíz stromek . Na jaře se asi sázet nemá?

72mona

Ale jo, na jaře se sázet má, jenže letošní jaro bylo nějaké divné. Suché, či co.

Byli jsme v malém zahradnictví a tam nám říkali, že letos se jim (kromě nás) ozvalo spousty zákazníků s tím, že rostliny mají problém. Buď byly zakoupeny loni a sázeny na podzim, nebo zakoupeny a sázeny letos na jaře a vždy to mělo stejný scénář. Rostlina obrazila, ale to bylo na dlouho vše. Část pupenů se rozvila, lístky menší, část nerozvitých pupenů vypadala stále živá. Ale nakonec (už začátkem léta) bylo jasné, že se nerozvijí. Nám to zasáhlo břízu a černý bez. Bříza přežila, ale polovina větví byla nakonec mrtvá. Černý bez odešel komplet. Byli se na ni u nás i podívat, vyloučili jsme chorobu. Takže co? U nás bříza a bez (původní odolné druhy), u jiných ovocné stromky, rybízy, habry... Jako jednotlivec mohu udělat chybu - hodně či málo zalévat, ale tolik lidí? *nevi*M.

berger*

Přebytek vody - nedávno jsem tu dával podobný dotaz,švestka z jara,dostala omylem párset litrů vody během pár hodin. No,zatím ji mám,ale moc zdravě nevypadá. Tiše doufám,že to rozdýchá.

hodnocení

0x

Nechci prodejcům sahat do svědomí, ale funguje to takto. Na podzim se vyryjí ve školkách stromky a odvezou se prodejcům. Lidi si nakoupí, ale něco vždy zbyde. Přeci je nevyhodí. Opižlají kořeny, nacpou je do kontejnerku, celou zimu někde stromky živoří a na jaře je nabídnou jako dražší kontejnerované. Koupíte, nasázíte a výsledek vidíte sám. Tento vyhoďte a na podzim si zajeďte někam do školky k pěstiteli.

hodnocení

0x

Tak já jsem se zde v březnu ptala, jestli mohu přesadit už vzrostlou švestku, jestli se vůbec ujme, protože se jí musely přervat kořeny. Otázka je zde i s fotkou. Dostala jsem rady, které se mi napřed poslechnout nechtělo, protože ořezat větve, kterým už pučely květy se mi nechtělo. Ale nakonec jsem poslechla a větve ořezala. A tady je výsledek. Posílám právě vyfocenou švestku. Chytila se a to jablíčko má dokonce plody. Takže tímto děkuji všem rádcům, co mi tenkrát radili ořezat. Ale já jsem pilně zalévala snad každý třetí den.

Jak poznat jestli je strom švestka mrtvý?
Jak poznat jestli je strom švestka mrtvý? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]