Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začínající plíseň na bramborách - sklizeň?

Od: postolka odpovědí: 4 změna:
Ahoj, prosím vás, mohli byste mi poradit? Hledala jsem na internetu, ale nenašla jsem dostatek info.Jsem začátečník v pěstování brambor. Pěstovala jsem je pouze jednou na horách a tam nebyl vůbec žádný problém.Objevila se mi plíseň na listech brambor, která je i na rajčatech (i když je mám v dostatečné vzdálenosti od brambor). List je suchý od konce a na každé rostlině jsou zatím jen jeden, dva listy se suchým ložiskem. Zbytek listů je ok. Na rajčatech to samé. Brambory mám polorané a pozdní, sadila jsem je pozdě, až v polovině května.Proto pochybuju, že by už nať schla. Nyní už odkvétají. Mohla bych je začít sklízet nebo raději počkat? Bude k něčemu, jestli suché listy otrhám? Mohla bych tak zastavit šíření plísně? Na postřik už bude pozdě, ale i tak, žádnou chemii nechci používat. Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Já bych suché listy otrhala a spálila.

Pokud už brambory kvetly, tak jsem z nich postupně ubírala na okamžitou spotřebu. Prostě vyhrabat si na oběd. Aspoň uvidíte, jak na tom hlízy jsou. Asi bych začala u těch poloraných. Všechny naráz ven zatím ne.

hodnocení

0x

Jak daleko máte brambory od rajčat je jedno, protože spory roznáčí vítr. Nechcete použít chemii. Sledujte tedy porost a postup plísně. Na listech to zatím nevadí. Průšvih je, až plíseň napadne stonek a po něm se dostane do hlíz. Kdybyste tedy viděla plíseň i na stoncích, posekejte nať a brambory nechte v zemi dozrát. Otrhávání a likvidace napadených listů brambor je zbytečná práce. Zatím berte brambory na spotřebu. Jaké máte odrůdy? Že byste pěstovala pozdní se mi nezdá.

doplněno 20.07.20 08:04:

Začněte konzumovat Rosaru. Je velmi raná a má menší odolnost vůči plísni.

postolka
hodnocení

Dobře, začnu Rosaru pomalu vykopávat. Děkuji.

postolka
hodnocení

Děkuji vám za radu, budu se jí řídit. Omlouvám se, spletla jsem si odrůdy (pěstovala jsem poloranou Antonii). Nyní mám Rosaru a Belanu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]