Nejste přihlášen/a.
Zdravím,nejsem nijak zkušený v zahrádkáství atd. a napadlo mě,že bych tu po sobě jednou mohl nechat něco pěkného. A tak mě napadlo zasadit někde stromek. Chtěl bych se zeptat kde se dají sehnat sazeničky,jak se o něj ze začátku starat a tipy kde bych ho mohl zasadit. Nedaleko tu mám les,tak mě napadlo někde tam nebo na nějaké louce. Předem děkuji.
(P.S.: Je mi 14 :D )
Poraď se s rodiči, nebo prarodiči.
Nejlépe je sázet na vlastním. Zahrada u domu, pozemek u chaty.
Někde na kraji lesa to bude bráno jako nálet, louky se sekají, takže ze stromku nemusí být nic.
Popřemýšlej, jaký stromek by to měl být.
Aby byl okrasný, užitkový, nebo původní dřevina, či lesní, nebo snad cizokrajný-máločetný?
Dále jestli listnatý /kdo bude hrabat listí/, nebo jehličnatý /pozor na pyl, velký strom zaneřádí pylem blízké okolí/.
Musí se zvážit, kolik vyroste, jakou dosáhne výšku v dospělosti, kvůli stínu.
Kolik je prostoru, aby nebyl blízko domu /vývrat smrku při větru/ aby nepoškodil chatu, plot, nemovitost.
Těch aspektů je více.
Jj, louky se sekaj, v lese se kácí, tak abys pak nebyl smutnej... Chce to na soukromej pozemek kde ti to nesundaj...
Sazeničky běžně v přírodě, vyrýpneš i s balem (hlína s kořenama), zasadíš, dáš kýbl hlíny, uděláš okolo jakoby lavor aby při dešti/ zalití držel vodu.. Dál to roste samo, jen když sázíš touhle dobou tak musíš během sucha zalívat, stačí jednou týdně konev vody... POkud na jaře/ podzim tak do sucha stihne dobře zakořenit a zálivku nepotřebuje..
PS v lese atd. je to nelegální, ale dá se domluvit s hajným a někde u cesty nebo když z chumlu 10 stromků vezmeš ten menší tak ten stromek jen zachráníš, lesům škoda nevznikne (naopak jim ušetříš ráci s probírkou a čištěním cesty.
Nebo si sazenici můžeš vypěstovat se semínka - najdeš v šičce, pod stromem atd.
Jinak sazenice v zahradnictví, zasílají i z e-shopu...
Všechny pozemky něčí jsou, takže pokud nesázíme na vlastní, nikdy nevíme, jestli stromek zůstane. Přesto se dá odhadnout, kde by to šlo. Jsou to různé mezičky mezi poli, podél cest (ale tam často úřadují srnci, takže z pěkného stromku bez ochrany zůstane pouze omlácený klacek). Nebo klidně pouze píchnout vrbový proutek někam k potoku. A nebo i využít kůrovcové kalamity a přidat se k těm, kteří pomáhají s obnovou. Mnohdy to organizují i obce. K sázení není třeba mít žádné znalosti. Jen vyrýpnout sazeničku z nevhodného místa (nám často vyrůstají samy na zahradě - semínko přinese vítr, ptáci) a zasadit na místo vhodnější. M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.