Nejste přihlášen/a.
V roce 2015 jsem zakoupila samosprašné minikiwi - Actinidia arguta "Bayern Kiwi" samosprašné. Kategorie CAC, UKZUZ, země původu CZ, re. č. dodavatele 5329, Jakost EU, rostlinolékařský pas. Samá "úžasná" doporučení, ale skutek utek."V loňském roce mělo pár květů, letos bylo obsypané, ale tak jako loni, květy opadaly a nic po nich nezbylo. Květy měly na konci tyčinek černé bambulky: Domnívám se, že to byly samčí květy. Doporučujete zakoupit samice? Jsem s pozdravem a děkuji za případné odpovědi Blahová Eva, Volevčice 25.
Mám samosprašné kiwi už asi 10 let, 4 keře (plodnost po 14 dnech) a 1 samčí.Vždycky jsou obalené plody- pokud květy nezmrznou- vloni jsem měl cca 10 kg z keře, skončily u známých převážně na marmeládu. Základem je správný řez - plodí totiž na krátkém dřevě,takže stříhat,stříhat,stříhat a hlavně se nebát,roste neskutečně bujně.
Arguty mám 4 keře samičí a dva samčí. Samosprašným jsem se schválně vyhnul. Pokud na jaře květy nepomrznou, kiwi je dost. Díval jsem se na vaši odrůdu. Zajímavé je, že někde píší, že je samosprašná, někde zase částečně samosprašná a jinde cizosprašná. Takže si vyberte. Vybavte si, jestli květy mají tyčinky, pestík nebo oboje a podle toho musíte doplnit chybějící pohlaví. Ale i u samosprašných odrůd platí, že samčí rostlina zvedne výnos u samičí násobně než když spoléháte na samoopylení.
Tak já a moje dvě kamarádky už jsme také vyzkoušely. Já měla to samé co Vy, prý úžas a tak dál. Samé superlativy, ale nakonec z toho nebylo vůbec nic. I když se plůdky udělaly, tak stejně opadaly. Kamarádka koupila samici i samce, jinou odrůdu. Výsledek po 4 letech, porostlá pergola listím a plody sice nějaké byly, ale teda že by to byl chuťový zážitek, to teda ne. Zlikvidovala ten porost a zasadila raději vinnou révu. No a té druhé kamarádce to neplodilo asi za 5 let nikdy, pouze listy a listy. Udělalo to živý plot. Ale ta to prodala i s chalupou . Takže já už žádné takové ovoce nekupuji, u nás na to nejsou podmínky. A i když se někomu podaří vypěstovat plody, stejně nemají tu chuť, jakou mít mají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.