Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podzemní vody na zahradě

Od: delfi* odpovědí: 10 změna:
Ahoj, nedávno jsem koupil zahradu. Uprostřed zahrady jsem měl v zemi ocelovou trubku, vyčnívala cca 1.5m nad terén. Vůbec jsem netušil k čemu jí tam někdo takto dal, netušil to ani předchozí majitel zahrady. Tak jsem ji tedy odstranil, kolem ní jsem odkopal zeminu, cca 70 cm do hloubky a trubku pak ulomil. Následně jsem zjistil, že se jednalo o "vrt", do zbytku trubky jsem zasunul drát (cca 150 cm dlouhý) a po vytažení byl spodní konec mokrý, je tam tedy voda. Myslíte, že k čerpání vody z této trubky bude stačit nějaké povrchové čerpadlo?... že bych prostě do trubky vložil hadici a vodu čerpal. Mám obavy, aby čerpadlo nenasálo nějaký bordel, písek apod. Napadlo mě nainstalovat na hadici, která bude čerpat, dát nějaký filtr, a tak do čerpadla by pak šla už čistá voda. Co třeba čerpadlo na vrtačku, máte zkušenosti?
Děkuji za odpověďi. Petr

Podzemní vody na zahradě

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

jj, sonda na podzemní vodu.

Podle toho co jste nakreslil má trubka průměr asi tak 8 cm a vody je v ní sotva trochu na dně, přibližným odhadem přibližně jeden litr.

Obávám se, že váš "vrt" je pro zalévání zahrady nepoužitelný, protože normální domácí čerpadlo vám tu trochu vody vyčerpá asi tak za čtyři vteřiny.

doplněno 13.07.20 10:46:

Dobře. Pro přesnější odpověď by to chtělo přesnější zadání dotazu.

Kalová čerpadla bývají ponorná a do trubky s průměrem 40mm je nedostanete.

Samonasávací spirálové čerpadlo vám vodu vypumpuje z hloubky maximálně 6-7 metrů a nasátím písku ho zničíte.

Jeden metr trubky s vnitřním průměrem 40 mm má objem 1,257 litru, takže ať je vrt hluboký jak chce, k dispozici máte maximálně kolem pěti litrů vody, takový objem vystačí na osm až deset vteřin čerpání.

Jinak mít podzemní vodu jen dva metry hluboko je paráda. Třeba by vám studnu povolili. Není to zrovna laciné, ale dobrá studna má už teď cenu zlata.

delfi*
hodnocení

Ten obrázek je nákres, není v žádném měřítku, trubka má vnitřní průměr 40mm. Jak hluboko je v zemi nevím, do trubky jsem vložil drát (150cm) a nedosáhl na dno... příště zkusím vložit něco delšího.

Vemte provázek, na konec zátěž (třeba větší matici a pod.) a zkuste spouštět do trubky; dosažení dna poznáte podle tahu; a po vytažení změříte mokrou část provázku, kolik metrů vodního sloupce tam je..tak jsem to dělával s dědou na vesnici před cca padesáti lety (jednalo se o 15m hlubokou studnu, která byla zakryta a pro měření byla v krytu jen trubka)...

delfi*
hodnocení

Ještě bych měl dotaz:jak si mám představit podzemní vodu?...jako nějakou "kapsu" do které se prosákla voda třeba při dešti nebo jako nějaký podzemní tunel, kterým protéká voda?
Děkuji

Dutina je nepravděpodobná. Spíš to tam vypadá jako mokrý písek.

kepler*
hodnocení

0x

Mechanických nečistot není třeba se obávat, kalové čerpadlo by to zvládlo. Bojím se ale, že čerpací prostor bude příliš malý a vodu bys vycucnul natotata. V případě té trubky možná šlo jen o zkušební vrt pro zjištění, jestli tam voda je a jak hluboko. Doporučil bych v tom místě udělat vrtanou studnu nebo lépe klasickou se kružemi.

figurek*
hodnocení

0x

co je podzemní voda. Lidi to obvykle nevědí, ale velká většina vody se nevlévá do potoků, řek a moří po povrchu země, ale pod povrchem. Přímo v zemi vznikají větší či menší stružky, kterými teče voda. Někde víc, někde míň, někde tak málo, že se sotva hýbe. Tyhle stružky někdy odplaví i kus podloží a v zemi vznikne dutina, která se dá najít pomocí proutku. Proutkaři hledají právě tyhle dutiny vytvořené vodou a když je najdou, řeknou že našli pramen.

No a úroveň spodní vody není nic jiného, než hloubka, ve které se tyhle stružky začínají objevovat. Vodaři téhle hloubce říkají vodní horizont a vy můžete jásat, protože ho máte hluboko jen dva metry.

liska5
hodnocení

0x

Hladina spodní vody je důležitá. Některé ovocné stromy vyžadují vyšší . Často je to nasáklá vrstva na nepropustném jílovém podloží ...Jedni moji známí mají vrt 60m hluboký, aby měli vodu .

jenda2*
hodnocení

0x

Rozhodně ručně odkopat do větší hloubky, zapustit skruže až na povrch a hotovo. Je to stará šachta..., čili žádné povolovací řízení.

jabraka*
hodnocení

0x

Hydrogeologie zná mnoho způsobů,jak se vytváří podzemní zásoby vody.Souvisí to s tvorbou vrstev hornin.Ty se vytvářely miliony let.Pro hydrogeologické zdroje jsou užitečné hlavně vrstvy pískovcových usazenin,nebo usazenin ze dna starých moří.Vhodné jsou i zvětralé podzemní vrstvy vyvřelin,jako je rula.Ty bývají odděleny od ostatních jílovými nepropustnými vrstvami a vznikne s pomocí dešťů podzemní"jezero" staré vody.Ta se tam obvykle prosakuje i desítky let.Při průniku vrtu do této vodonosné vrstvy lze obsah vyčerpat.Ovšem vydatnost vrtu pak záleží na rychlosti přítoku vody z okolí vrtu.Při pořizování vrtu je důležité neprovrtzat dno takového zdroje,pak voda zakrátko zmizí.Protože jsou tyto vrstvy horotvornými procesy zformovány,někdy zvlnění vrstev činí i několik set metrů,stává se z vrtu na spodní části vlny vrt artézský,V něm je voda pod tlakem a vytéká z vrtu sama.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]