Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeseknutý prodlužovací kabel, oprava?

Od: lipanek odpovědí: 10 změna:

Podařilo se mi přeseknout elektrický kabel /prodlužovák/. Jenom dva metry od zástrčky. Dá se to opravit, nebo raději koupit nový. Přece jenom vlhká tráva.

Děkuji.

Přeseknutý prodlužovací kabel, oprava?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

5x

Oprava zkrácením je jednoduchá, levná a bezpečná. Tu samou prodlužovačku mi zkrátil náš pejsek :) a používám ji několik let bez problémů. Koupíš novou zástrčku nebo zásuvku (podle toho co je useknuté, asi to bude zásuvka) a namontuješ (necháš namontovat). Napojit kabel by teoreticky asi taky šlo kabelovou spojkou. Dělají se i vodotěsné, ale nedoporučoval bych to, spojka by se akrát pletla při sekání i skladování.

lipanek
hodnocení

Ano, Tvoje logika za 1*. Je to zásuvka, ta je vlastně u sekačky /přestřiženo jenom 2,20/, kabel celkem 30 m.

Díky všem.

hodnocení

5x
Já už takto zkracoval jednu prodlužku asi 5x, vždycky když šel jeden člověk stříhat elektrickými nůžkami živý plot, byla za chvíli v domě tma *smich*
Výhoda je, že jak dáte novou zásuvku, tak můžete zkracovat od příště už prakticky zadarmo :-D
Použijte kvalitní zásuvku, ne to nejlevnější co najdete v hobby marketu. Používám už prakticky jen gumové od Legrandu, při spojení jejich vidlice+zásuvky dokonce vznikne spoj s krytím proti vodě (IP44), ale to se vás týkat nebude.
No a nezapomenout na konce vodičů nalisovat dutinky.
lipanek
hodnocení

5 krát - *smich*

Já za 20 let poprvé. A to ještě venkovní prostory, které nejsou vlastně moje, ale obce.

Jenom aby Legrand nebyl dražší, než celý nový kabel. nechám to na odborníkovi, možná bude mít doma nějakou zásobu a nebudu muset nic kupovat.

kenav

Ten Legrand je tutovka s tim praštíš o beton a drži.

hodnocení

4x

Oprava (zkrácení) je jednoduchá. Ovšem pokud jsi úplný laik, nech to odborníkovi.

doplněno 07.07.20 23:03:

Pokud je to ta oranžová prodlužovačka, stačí koupit novou koncovku a je vyřízeno. Také mám jeden takový, pochopitelně ho nepoužívám v dešti, ale po cca 5 letech používání žádný problém.

Mmch., ten původní také nijak zvlášť vodotěsný není*smich*

lipanek
hodnocení

Děkuji, já bych to samozřejmě nedělala, požádám známého. Kabel je celý zalitý v plastu, jestli to vůbec půjde. Asi koupit novou koncovku.

jupiter

Pochopitelně koupit novou koncovku. Přeci ta zalitá je nerozebíratelná.

tonda*
hodnocení

2x

Dobrý den, v Hornbachu se prodávají vodotěsné "Kabelové spojky IP68" od firmy FKtechnik (www.fkt.cz). Jsou podle jištění a průřezu kabelu. Do šroubovacích spojek je vhodné koupit také koncovky na vodiče (hliníkové dutinky, také dle průřezu vodiče, zabrání přeseknutí vodiče šroubkem, při dotahování) - mají je v Hornbachu taky (spojka kolem 98 Kč, koncovky 25 Kč)

tonda*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]