Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat vinnou révu

Od: radek1234567 odpovědí: 5 změna:

dostal jsem několik sazenic vinné révy v lonskem roce.zasadil je a letos mi krásně rostou..pochopil jsem,že to co roste z hlavni rostliny to vyvazuji do boku,aby nerostli nahoru,ale co s tim hlavnim když jsem dostal jako metrovou rostlinu a letos roste ten hlavni jako hrom nahoru ,takže už je dvoumetrova a pořad roste...mám ji ustřihnout někde?a kdy na podzim?děkuji předem pěstuji to poprve..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Záleží na tom jakou představu máš co s tím dál. Můžeš to vytáhnout na pergolu a nechat růst ale to asi nebude pro každého. Těžko popisovat na pár řádcích co a jak. Když si dáš do Google "způsoby vedení vinné révy" a vyleze ti odkaz na diplomku ve formátu PDF kde jsou nejčastější používané úpravy ve vinicích. V malém dvě tři sazenice se nejlíp táhnou po plotě. Nechat dva výhony na každou stranu, vrchní jako třetí řadu vyvázat na plocho po horní hraně plotu a nechat táhnout 2-3 metry vodorovně a zbytek zalamovat. Po pár letech když bude stonek silný a udržovat ho jen vylamováním dá moc práce můžeš přidat další dráty souběžně s plotem a roztáhnout to víc do šířky.
radek1234567
hodnocení

takže pokud to mam na plotě a mam hlavni rostlinu nahoru tak to co mi jde už nad plot ohnu a povedu po plotě souměrně s vrškem plotu a to co mi vyrusta do stran z hlavni rostliny tak to povedu take do stran .vždy jeden v levo a jeden napravo a cca po 30 cm nad tim kde mi raši dalši očka udělam to same..a budu někde něco střihat někdy nebo vylamovat?jak poznam květy a kdy?na kolika letych?chci to pouze na par hroznu dětem k jidlu

V dobrých podmínkách se ti objeví prvních pár květů už na dvouletých rostlinách. Prvním plodům se říká panenské víno, ale než toho bude do demižonu, to si počkáš :) Na těch prvních pěti - šesti větvích co necháš bys měl správně nechat jen 3-5 oček další rok abys z toho neměl zelenou džungli a veškerá energie rostliny nešla do dřeva, ale to už si musíš načíst, nebo ti to musí vyložit nějaký moravák co v tom vyrostl. Já mám pár hlav, spoustou vyčených teorií ale vinař nejsem.

hodnocení

2x
V létě se provádí osečkování. Co je nad 2m klidně usekni.

jofa*
hodnocení

0x

Ale hlavně musíté udělat na jaře řez dle potřeby na 2- 6 oček. Jinak z toho budete mít mizerně plodící křoví. Jarní řez si nastudujte, je to to nejdůležitější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]