Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám na balkoně bazalku, docela se pěkně rozrůstá, ale na většině listů jsou takové divné tečky. Asi nějaká choroba, akorát nemůžu přijít na to, co to je (jsem začátečník). Je vůbec taková bazalka jedlá?
jaou to pěkný prevíti. Raději se toho zbavte, než se rozšíří ještě víc. Jdou špatně zničit. TŘÁSNĚNKY!
Slunce to není - příčina. Ty černý tečky jsou charakteristický.
Jisté vybělení listů způsobuje sluneční úpal. Nedávejte bazalku na přímé slunce. Suníčko jedině tak brzy ráno a pak večer.
Kdysi tu ta otázka byla a někdo radil na ty škůdce na bylinkách přírodní postřik Agro Natura Symfonia 3 v 1. Přírodní prý natolik, že se pár dní po aplikaci dá bylinka jíst.
Ona se dá jíst i teď, když ji na chvíli namočíte do vody s octem a pak osprchnete, tak se jí škůdci pustí.
Dobrý den, můj odhad je, že tam jsou mšice (letos jsou snad všude). Pokud není bazalka např. hořká, tak jedlá bude určitě (neznám chorobu, která by se z rostliny přenášela na člověka). Zdravím!
P.S. Pokud jsou to mšice, tak i ty jsou jedlé - jen si to nesmíte "eklovat" .
Spodek listů je krásný, bez poskvrnky. Když přejedu ty skvrnky shora listů rukou, tak se to ani nehne (myslím teď ty černé mikrotečky) a ani nejdou umýt, živočich to není.
To spálení sluníčkem je zajímavé. Balkon máme na jih, ale rostlinu mám níž, pod betonovou zídkou (není to přímo balkon, ale lodžie), nesvítí na ni sluníčko přímo několik hodin. Můžu ji ještě zkusit dát dovnitř, případně na podlahu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.